A Csehek körében még Harkány a legnépszerűbb

Helyi - szerző: GR

Múlt héten cseh utazásszervezők látogattak el egy tanulmányút keretében a Dél-Dunántúlra, pénteken  pedig Harkányban jártak. A Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) Prágai Külképviselete  és a  Cseh Utazási Irodák Szövetsége által rendezett útról, a cseh turizmusról valamint Harkány helyzetéről kérdeztem Szirányi Andrást az MT Zrt. Prágai külképviseletének vezetőjét.

Mi is ez a study tour? Ki szervezte?

Ez egy tanulmányút aminek a  célja az, hogy cseh utazási irodákat, utazásszervezőket hozzunk Magyarországra, hogy saját szemükkel és saját tapasztalataik alapján ismerjék meg az egyes tájegységeket Magyarországon. Találkozzanak közvetlenül a szállás szolgáltatókkal, szállodás szakemberekkel és így jobb szívvel, nagyobb-szélesebb látókörrel tudják ajánlani az ügyfeleiknek a magyar kínálatot. Nem is beszélve arról, hogy így közvetlenül üzletkötésre vagy legalábbis kapcsolatfelvételre is lehetőség nyílik. Magát az utat azt az MT Zrt.-nek a prágai külképviselőjeként szerveztem, a programért a helyi regionális marketing igazgatóság (RMI) a felelős. Ez a bemutatkozás két régiót a Közép és Dél Dunántúlt érinti, így ez a két RMI vesz részt a szervezésben. A cseh partnerek az utazások résztvevői, akik az „Asociace cestovních kanceláří ČR” (ACK ČR) nevű utazási irodai szövetségnek a tagjai, ennek a szövetségnek egyébként mi is társult tagjai vagyunk.

Mondhatjuk, hogy közös szervezésről van szó?

A programért mi vagyunk a felelősök tulajdonképpen, és az ACK vállalja a szervező-toborzást, a cseh partnereket ő válogatja ki.

Tudomásom szerint az utóbbi napon Pécsen voltak. Hol jártak eddig? Mit tekintettek meg a környéken?

Ahogy már említettem most két régióra korlátozódtunk. A Közép Dunántúlon néztük meg a velencei tavat és csütörtök reggel érkeztünk a régióba Pécsre. A tegnap egész napunk Pécs jegyében telt. Megnéztünk egykét szállodát, a Zsolnay központot és a várost.

A mai napot főként Harkánynak szenteltük. Reggel már ideérkeztünk és megnéztük a fürdőt, valamint a vendégek ki is próbálták és fürdőztek. Utána megnéztünk pár szállodát amennyi belefért a programba, és most a beszélgetés alatt zajlik a szakmai találkozó, ahol a helyi szállodások tudnak beszélgetni a cseh partnerekkel. Innen továbbutazunk Siklósra onnan pedig Villányba, ahol vacsorázni fogunk, majd Pécsen alszunk. A holnapi nap folyamán még Bikalra látogatunk a reneszánsz élménybirtokot megnézni.

Hány napos túra volt ez így?

Összesen öt nap, szerdától vasárnapig. Az utolsó másfél napra visszatérünk a Közép Dunántúli régióba Veszprém, Sümeg és Pápa környékére.

Milyenek a tapasztalatok? Mennyire érdeklődnek a csehek Harkány iránt? 

Mint köztudott Harkány az egyik legfontosabb desztináció (szerk.: utazási célpont) a cseh utazók számára. Tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy Harkánnyal kezdődött ez a tíz éve tartható „bumm”, a hatalmas növekedés, ami a magyar fürdőkínálat iránti érdeklődésben mutatkozik a cseheknél. Harkány volt az első és ennek történelmi okai is vannak. Az észak bányászvárosok csereutaztatásra-gyógykúrákra küldték ide régebben a bányászokat. Ezenkívül a cseheknek a legnépszerűbb desztinációja Horvátország ahova nyaralni mennek, és legtöbbször autóval. Harkány egy logikus pihenési pont is volt már a 90-es évek elejétől, ahol megállhattak a hosszú út közben és egy éjszakát eltölthettek. Talán ebből is fejlődött ki az, hogy Harkány lett az egyik legnépszerűbb fürdőváros a cseh vendégek körében.

Az utóbbi években tapasztalható egy kis visszaesés. Harkány felébresztette a csehek érdeklődését a más magyar fürdők iránt és felfedezték, hogy vannak más fürdők és nem kell kötelezően ilyen messzire utazni. Nagyon népszerű még Bükkfürdő, Sárvár, tehát a  nyugat dunántúli fürdőhelyek. Szerencsére Harkány továbbra sem veszít sokat a népszerűségéből, ami csak a nagyszerű víznek, másrészt a jó ár/érték aránynak köszönhető.

Utolsó kérdésként: Mit tudhatunk Önről?

A MT Zrt.-nek Csehországban állomásozó külképviselője vagyok hosszabb ideje. A fő feladatom, hogy Csehországban Magyarországot mint turisztikai-utazási célpontot népszerűsítsem. Talán szerénytelenül hangzik, de igaz, ez alatt az idő alatt amióta ott vagyok körülbelül kétszeresére emelkedett a csehországi beutazások és az eltöltött vendégéjszakák száma.