Óriási fejlesztés indul a máriagyűdi kegyhelyen

Baranya - szerző: GR

Óriási – 525 millió forintos – turisztikai fejlesztési projekt indul a máriagyűdi kegyhelyen, mellyel javarészt uniós forrásból újul meg a következő két esztendőben a máriagyűdi zarándokhely teljes környezete és a kegytemplom.  

 

Az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatót Udvardy György, pécsi megyéspüspök nyitotta meg. Elmondta, hogy sokat dolgoztak, reménykedtek és imádkoztak ezért a pályázatért.

 

Egy nagyon érdekes spirituális ébredésnek vagyunk tanúi szerte európai társadalmakban Magyarországon is. Akár vallásos meggyőződéssel, akár spirituális háttérrel egyre többen vállalják a zarándoklásnak gyakorlatát. Európa szerte a kegyhelyek mintegy spirituális központokként jelennek és a reneszánszukat élik; ez nagyon jó hogy így van, hiszen jó lehetőséget tár fel előttünk abban, hogy emberségünkben tudjunk fejlődni. Ezt a folyamatot is megfontolva illetve a reális élő igényt ami Máriagyűdnél jelentkezik – mind a környékről, az egyházmegye részeiről, mint most már a határon túlról érkezők részéről – egy lelki-spirituális központ lehet a Máriagyűdi bazilika és kegyhely -folytatta a pécsi megyéspüspök.

 

Továbbá elmondta, hogy az is látszik, hogy azok a lehetőségek amik eddig voltak a megfelelő fogadásra vonatkozóan szűkösnek bizonyulnak, és ezért is tartja fontosnak, hogy az ideérkező bármilyen megfontolásból zarándoklást vállaló emberek itt megfelelő fogadtatásban részesüljenek, zarándokútjuk célját pedig a környezet is megfelelően elő tudja segíteni.

 

A részletek  

 

A tervekről Dóhóczki Péter, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója számolt be részletesen: „A 2012 októberében a plébániával közösen beadott pályázat már 2012 decemberében elbírálásra került. Már akkor tudni lehetett, hogy egy nagyon jó pályázat állt össze, viszont akkor forráshiány miatt tartaléklistára kerültünk. Viszont 2013 októberében, amikor a DDOP újabb forrásokhoz jutott értesítettek, hogy a támogatott pályázatok közé kerültünk, decemberben pedig a támogatási szerződés megkötésére is sor került. Az összköltségvetés 525 milliós 95 százalékos támogatási intenzitás mellett, így az önerő nagyságrendileg 26 millió forint”  – mondta.

 

Jelen állapotban a kiviteli tervek elkészítésére választják ki a tervezőket, 2014 tavaszára várhatóan a tervek elkészülhetnek. A munkákat szeretnék a kegyhely búcsúidőpontjaihoz igazítani, így a közbeszerzést követően a kivitelezés várhatóan szeptember második felében kezdődhet és 2015 decemberére készülhet el teljesen.  Az építészeti fejlesztések között kiemelte: statikai megerősítést hajtanak végre a kegytemplomon, megszüntetik a falak felázásait- megoldják a vízelvezetést, modernizálják az orgonát. A kegytemplom mögötti imaudvart részlegesen tetővel zárják le, valamint kicserélik kőburkolatát. A tájépítészeti beavatkozások között a kegytemplom környezetének teljes kőburkolatát kicserélik- egységesítik, csökkentik a szintkülönbségeket, parkosítást hajtanak végre, új parkolóhelyeket alakítanak ki.

 

A templom melletti szabadtéri oltár is fejlesztések között van: Maga az oltár is fedést kap, padsorait felújítják, a szintkülönbségeket csökkentik és az oda vezető utakat is akadálymentesítik. A Fájdalmas Szűzanya (Pieta) szobrot megtisztítják-felrenoválják és egy frekventáltabb, szebb helyre kerül: a szabadtéri oltárhoz felvezető két lépcső közé. Új „attrakció” az oltár és a templom mögötti domboldalon található sétány lesz, melyet stabilizált zúzottkő burkolattal, kerti padokkal, világítással és ivókutakkal látnak el. A két méter széles, közel 800 méter hosszú sétány alaprajzában egy hatalmas, térbeli rózsafüzért képez majd le, mely nem csak madártávlatból lesz érzékelhető.

 

 

Fontos számukra, hogy illeszkedjen a projekt a környék turisztikai kínálatába, ezért a siklósi várral, Villány térségével, illetve Harkánnyal is együttműködésre készülnek, és ezt nem csak a pályázat okán látják indokoltnak. Külön megköszönte a siklósi önkormányzatnak és a jelenlévő Marenics János polgármesternek a segítséget, hiszen lehetővé tették, hogy a pályázat benyújtása során már érvényes építési engedélyekkel rendelkezzenek, és segítenek a parkolók kialakításnál is. „Vannak olyan elemek, amik nem kerültek bele a pályázatba ( például a kálvária domb rendbetétele), de ezeket is valószínűleg meg fogjuk tudni oldani.” -zárta a beszédét.

 

Fontos a zarándokturizmus is  

 

Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy szakrális terekre szükség van, hiszen ezek lehetnek az igazi lelki iránytűk, melyek megmutatják a helyes utat amit végig kell járni az életünkben.

 

 

A politikus emlékeztetett rá, hogy számos ilyen szakrális hely van Baranyában, ami hozzájárul a megye idegenforgalmának fejlődéséhez, és jól illeszkedik a Baranya szakrális tereinek megújulását célzó többi programhoz. (A közeljövőben a dél-baranyai térség legveszélyeztetettebb templomainak felújítása valósulhat meg a Nemzeti Kulturális Alap 300 millió forint támogatásából. Legkésőbb 2014 második felében elkezdődik a kórósi, a drávaiványi, a zalátai, a vejti a nagycsányi, a kémesi, a szaporcai és vajszlói fakazettás templomok rekonstrukciója is.)

 

Elmondta, hogy a közös hit és a közös akarat hegyeket képes megmozgatni, és ennek ez az élő példája. Megtisztelő számára, hogy ennek a kegyhelynek a projektjét segíthette, ami azért is nagyon fontos, mert egy ősi kegyhelyről van szó. Reményei szerint ennek a nagy templomnak a megújult környezete az idők végezetéig fogja hirdetni a baranyai keresztény emberek hitét és idesereglenek majd továbbra is a zarándokturizmus résztvevői.

 

A turizmus egyébként Baranya megyében rendkívüli lehetőségeket rejt magában. Gondolhatunk itt a gasztronómiai és borturizmusra, az ökoturizmusra, a kulturális turizmusra. Ezek a turisztikai ágak összeköthetők és fontos, hogy zarándokturizmusban is erősödjön a megye.

 

A búcsúkról  

 

Végezetül Rosner Zsolt plébános beszélt Máriagyűdről. Ismertette, hogy évente 28 búcsút tartanak, hat alkalommal ebből több napos programot is szerveznek. Igyekeznek minden búcsúnál más célcsoportot megcélozni a kisgyermekes családoktól a nyugdíjasokig megszólítani. Találkozópont is ez a hely, ahol a szenvedélybetegek részére is van búcsú, külön a nemzetiségeknek is, de múlt év óta például a motorosoknak is. És ezeken kívül is általában napi egy busznyi vendég is érkezik megtekinteni a bazilikát.

 

A rendezvény zárásaként elmondta: A ferencesek által 1689 után megkezdett munka folytatásának is tekinthető ez a pályázat. A cél az, hogy az itt töltött idő derűt, békét és bizalmat ébresszen az emberekben, ettől jobb emberek lesznek, és az ő jobb ember létük az egész nemzetnek nagy előrejutást eredményezhet.  

 

[fbalbum url=”https://www.facebook.com/media/set/?set=a.621545794547701.1073741888.164279543607664&type=3″]