Változás a helyi választókerület indulói között

Helyi - szerző: GR

Mint arról már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk a választási kampányidőszak felé közeledve  a jelöltek száma illetve neve is körvonalazódik. A tegnapi napon viszont érdekes változás történt, amire talán senki sem számított előre.

(fotó: Berkecz Balázs – facebook)

 

Az előzmények…  

A dolog pikantériája, hogy Szigetvári Viktor az Együtt-Pm társelnöke egy ATV-s interjúban január 6.-án elszólta magát, amiből lehetett következtetni arra, hogy a baranyai jelöltjük indítását is hajlandóak feláldozni az ellenzéki összefogás oltárán.  

Az akkori interjúban Kálmán Olga azon kérdésére jutott el Ron Werber egykori munkatársa azon jelöltek nevéhez, akit körzetestül a megállapodás miatt átengednének másnak, hogy: „Ön szerint van komoly esély arra, hogy amiben majdnem egy éven keresztül nem tudtak megegyezni, – a közös lista, egy közös ellenzéki lista és egy miniszterelnök-jelölt – most így január első napjaiban elkezdik a tárgyalásokat és rövid időn belül akkor meg tudnak állapodni?”  

A válasz akkor az volt, hogy: „Én azt gondolom, hogy erre van esély, kell erre egy lehetőséget teremteni, hiszen a politikában…”  

„És ez lenne a jó megoldás?”– hangzott el a közbevetés.  

„A legjobb megoldás az lenne, ha közös listán közös miniszterelnököt tudnánk állítani. Bajnai Gordon reggel azt mondta, hogy ennek érdekében ő maga is egyébként a saját maga által vezetett pártszövetségben – erről mi egyébként döntöttünk –  nyilván egyéni választókerületi képviselőjelöltjeinknek a helyébe kerülne ez a dolog, meg akár listás madátumoknak a helyébe, miközben fontosak nekünk ezek az emberek. Szabó Szabolcs, Berkecz Balázs, de akár mondhatnék szocialista képviselőjelölteket is, akiket jó képviselőnek tartok, talán itt éppen Burány Sándor képviselőjelöltet említhetném, akit nagyon sokra tartok. Ennek ellenére tudjuk- a magunk nevében beszélek-, hogy áldozatot kell hozni.”  

Aztán mikor észbe kapott akkor hárítani próbált: „Én most azokat az embereket mondtam, akiknek eszembe jutott a neve. Tudnék másokat is mondani. Balázs Szigetváron jelöltünk, Szabolcs pedig Csepelen. Őket azért említettem, mert ők jutottak éppen pont eszembe, Burány Sándort pedig azért mert régóta ismerem őt és sokra tartom. A lényeg, hogy egyéni országgyűlési képviselői kérdésekben is mi rugalmasak vagyunk, de ennél fontosabb, hogy Bajnai Gordon azt is világossá tette, hogy ő meg tud úgy állapodni egy közös listáról, hogy nyilvánvalóan ő nem vezeti ezt…”

A tegnapi történés  

Ennek az interjúnak a fényében talán már nem is lehet akkora csoda, hogy amikor tegnap összeállt az ellenzéki összefogás, nem sokkal később már tudni lehetett, hogy Berkecz Balázs nem indul a választókerületünkben, amiről facebook oldalán közzétett – kissé csalódott hangvételű – közleményben adott hangot, melyben kitér arra, hogy Kuncze Gábor indulásának biztosítása érdekében kellett lemondania az indulásról, ugyanakkor ő ki fog tartani az Együtt-Pm mellett így is:  

„Kedves Barátaim, Együtt-PM Aktivisták és szimpatizánsok! Mint azt már Ti is tudhatjátok: Bajnai Gordon és az Együtt-PM Szövetség kezdeményezésével ma létrejött az a szélesebb ellenzéki összefogás, amely reményeink szerint képes lesz arra, hogy hitet adjon a választóknak abban, hogy a Fidesz saját képére formált, az ellenzék számára katasztrofális választási törvény ellenére is le tudjuk váltani az Orbán-rezsimet. Ehhez az összefogáshoz Bajnai Gordonon kívül többünknek kellett személyes áldozatot hozni azért, hogy a DK politikusai és a Liberálisok is helyet kaphassanak a listán és az egyéni választókerületekben. A kormányváltás érdekében Nekem is áldozatot kellett hoznom. A rendkívül kemény tárgyalások eredményeként a DK egyéni képviselőjelöltjekén induló Kuncze Gábor egy eredetileg az MSZP-hez tartozó választókerületet kapott meg, amely kerületért cserébe az MSZP a szigetvári választókerületet kérte és kapta meg, így a Baranya 4. sz. választókerületben az MSZP jelöltje lesz a demokratikus ellenzék közös jelöltje. Mindenkinek, de különösen a kampánycsapatomnak köszönöm a rengeteg munkát és támogatást!  Remélem kitartotok az összefogás jelöltje és listája mellett is. Én is kitartok Bajnai Gordon és az Együtt-PM Szövetség mellett és továbbra is dolgozni fogok a korszakváltás érdekében (hogy milyen minőségben és feladatokkal, az a napokban eldől)! üdvözlettel, Berkecz Balázs”  

A változással kapcsolatban már kerestük az Magyar Szocialista Párt baranyai vezetőit és az Együtt-Pm politikusait, de eddig még sajnos válasz nem érkezett, így az új induló személye kérdéses. Egy biztos: a szocialista párt indít ellenzéki jelöltet a mi szavazókörünkben.  

A biztos indulók  

A Fidesz-KDNP jelöltje a korábbi bejelentés szerint Tiffán Zsolt, aki jelenleg is országgyűlési képviselő, az Ős-Dráva program kormánybiztosa és a megyei közgyűlés elnöki tisztét is betölti. Ő másodszorra indul az új választási törvény szerinti baranyai négyes választókerületben.  

A Jobbik Magyarországért Mozgalom – a jelenleg a pártban Baranya megyei alelnöki posztot ellátó – siklósi illetőségű Vida Dezsőt fogja indítani.  

Több jelöltről egyelőre nem tudni.