Itt a tavasz – hozd formába magad! 3. rész

Életmód - szerző: GR

Előző cikkünkben írtunk az alapvetően elhagyható ételekről, viszont az ember számára a nassolás is „alapvető szükséglet”, amiről szintén nem kell lemondani, csak egészséges formában és mértékben kell alkalmazni. Nassoljunk tehát egészségesen!  

 

(fotó:www.hazipatika.com)

Minden fogyókúra kezdete nehéz. Vannak szabályok, amiket be kell tartani, s már ez önmagában sokak számára frusztrációt okoz. Néhány nappal később viszont már enyhülnek ezek a dolgok. A tartós eredmény elérése érdekében tisztában kell lenni azzal, hogy lassabb ütemben fogunk fogyni, heti 1 kg mínusz számít reális súlyvesztésnek fogyáskor.

 

A fogyókúra ideje alatt törekedjünk a napi 5 étkezésre. Többször együnk keveset, így folyamatosan van valami a gyomorban, s ezáltal nem leszünk “nagyon éhesek”. Szinte mindenkinél előfordul, hogy két étkezés között néhány falatot még megenne, vagy este nassolna egy kicsit. Önmagában néhány falat nem volna probléma, de nem mindegy, hogy tényleg éhes vagy–e vagy csak a kellemes időtöltés miatt nassolsz. Mert ezek bizony plusz kalóriabevitelnek számítanak!

 

Nassolás egészségesen!  

 

Mit egyél hát, ha nagyon nassolni volna kedvünk? Nézzünk néhány ízletes és tartalmas csemegét.

 

– Az édesség iránti csillapíthatatlan vágyadat pillanatok alatt megszüntetheti egy fehérje szelet (nem bolti), vagy fehérje por, netán zabpehely, túró és édesítő keverékéből sütött sütemény.

 

– Másik lehetőség a friss zöldségekben rejlik: vágjuk őket karikára vagy hosszú csíkokra. Vegyünk kaukázusi kefirt, amit jól keverhetünk fűszerekkel, egy kis sóval- borssal, apróra vágott kaporlevéllel, friss petrezselyemmel, mentalevéllel, bazsalikommal. A zöldségdarabokat a kefirbe mártogatva fogyaszthatjuk. Egyébként variációk tárháza a fűszerek és a joghurtok és kefirek variálása a zöldségdarabokkal.

 

– Nyers zöldségeket még esti órákban is ehetünk. Sárgarépa, paprika, paradicsom, karalábé, fejes saláta – mind olyanok, amelyeket tévénezés közben is majszolhatunk. A zöldségek nassolása után az alvással sem lesz gond, mert például a fejes salátának nyugtató hatása is van; illetve a zöldségek nem minősülnek nehéz ételnek, kalóriatartalmuk minimális!

 

– Ugyanilyen jó lehetőséget jelentenek a friss gyümölcsök vagy gyümölcs-chipsek házi (cukormentes) lekvárral.

 

– Az alacsony zsírtartalmú joghurtokat fogyasztva nemcsak hogy telíteni lehet a gyomrod, hanem egy kis kalcium és valamennyi fehérje is bekerül a szervezetbe. Érdemes a natúr alacsony zsírtartalmú verziót választani, majd gyümölcslekvárral keverni.

 

HH/ biotechusashop.hu- Szabó Noémi