A minisztérium válasza a pálinkafőzés elmarasztalására

Belföldi hírek - szerző: KT

Az EU úgy döntött, hogy adókötelessé kell tenni Magyarországon a pálinkafőzést 50 liter alatt is. A döntést követően a kormány megkezdi a tárgyalásokat a Bizottsággal és mindent elkövet azért, hogy a pálinkafőzés hagyományai az Unió engedte kereteken belül tovább élhessenek hazánkban – közölte az NGM az Európai Unió bíróságának határozatára reagálva.

 

A pálinkafőzés történelmi hagyományok alapján a kulturális örökségünk része – döntött a kormány 2010-ben. Ennek megfelelően a gazdák párlatkészítése a hagyománymentés volt, a kormány a hagyománynak a megőrzésért teremtette meg, amikor a bérfőzési szeszadó eltörlésével zöld lámpát mutatott a házi pálinkafőzés szabadságának 2010-ben, a választások után.

 

Az Európai Bizottság arra hivatkozva indított kötelezettségszegési eljárást, hogy az uniós jog a pálinka esetében az általános jövedékiadó-kulcs mellett legfeljebb egy másik adókulcs alkalmazását teszi lehetővé a saját célra főzött, maximum 50 liter tisztaszesznek megfelelő mennyiségű párlat esetében, és az nem lehet kisebb, mint az általános kulcs fele.