Az Együtt-PM nem köt kompromisszumot a frakcióalakításért

Belföldi hírek - szerző: GR

Az Együtt-PM önállóan politizál, semmilyen kompromisszumot nem köt a frakcióalakításért – közölte Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

„A legvalószínűbb, hogy az Együtt-PM önálló frakció nélkül, alapvetően a parlamenten kívüli eszközök használatával fog hozzá ahhoz, hogy eredeti politikai célkitűzését, a korszakváltást megvalósítsa Magyarországon – írta a politikus. Kifejtette: bár az országgyűlésiképviselő-választásoknak még nincs hivatalos eredménye, az előzetes számítások szerint az a legvalószínűbb, hogy az Együtt-PM jelöltjei közül négyen kerülnek be az új országgyűlésbe, így nem lesz meg a frakció alakításához szükséges törvényi létszám.  

 

Ennek kapcsán már többféle találgatás is napvilágot látott arról, hogy az Együtt-PM milyen megoldással tudja ötre bővíteni politikusai létszámát az önálló frakció alakításához – jegyezte meg.

 

Ezek, az egyébként jogszerű megoldások, kivétel nélkül olyan forgatókönyveket feltételeznek, amelyek fontos kompromisszumok megkötésén alapulnának – írta Szigetvári Viktor, aki szerint az Együtt-PM-nek súlyos engedményeket kellene tennie programja, illetve politikai identitása vonatkozásában.

 

Az Együtt-PM ilyen kompromisszumokat többé nem hajlandó megkötni. „Elveinkből, önállóságunkból nem engedünk – ez számunkra április 6-a talán legnagyobb tanulsága” – tudatta. Hozzátette: e döntésük mellett akkor is következetesen kiállnak, ha ennek következménye, hogy az új Országgyűlésben csupán független képviselőként dolgozhatnak majd politikusaik.  

 

A jelenlegi állás szerint a baloldali pártok 38 mandátumot szereztek a parlamentben: 29-et szocialista politikusok, 4-4-et az Együtt-PM szövetség és a Demokratikus Koalíció jelöltjei, egyet pedig a liberális Fodor Gábor. A Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke hétfő délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: egyelőre sem az Együtt-PM-mel, sem a DK-val nem tárgyalt hivatalosan arról, melyik frakcióhoz csatlakozzon. Hozzátette: az MLP csak olyan döntést fog hozni, amelyik az önálló liberális politikai arculatot erősíti, mert újra meg akarják teremteni az önálló liberális pártot. Azt sem tartotta kizártnak, hogy függetlenként dolgozik majd az Országgyűlésben.  

 

Hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában Mesterházy Attila, aki a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltjeként indult a vasárnapi voksoláson, azt mondta: az országgyűlési választások előtt a baloldali összefogás résztvevői megállapodtak abban, bármi lesz a végeredmény, egyikük sem csábítgat el a másiktól senkit.

 

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szintén az Egyenes beszéd című műsorban azt mondta: még nem tárgyaltak a frakcióalakításról, a konzultációk a héten kezdődnek.