HúSVÉT ismét Villányban

Baranya - szerző: GR

Sajnos sokaknak még csak elírásnak hathatnak a nagybetűk a cikk címében, de a gourmandok már biztosan tudják, hogy a „SVÉT” szócska a „Stílusos Vidéki Éttermiség” nevű rendezvényt takarja, mely 2012 tavaszán alakult, és azóta évente adnak randevút egymásnak a stílusos vidéki éttermek. Idén -immáron második alkalommal- Villányban indul a szezon. Húsvétkor persze sokféle lehetőség adódik az evésre, de az „átlagos” ünnepi sonkázás után vagy mellé ez tökéletes program lehet, hiszen  a hétköznapitól eltérő, különlegesebb fogásokról szól. Amolyan igazi gasztronómiai-élménnyel lehetünk gazdagabbak, ha az otthonülés helyett kilátogatunk Palkonyára és Villányba.  

 

„Hú!Svétváró”  

 

Az április 19-én szombaton – előrendezvényként- egész napos, változatos családi programokra invitálnak a Villányi borvidék legszebb falujába, a 330 lelkes Palkonyára. A vendéglátók között megtalálható a „Fecskeház-PalKonyha”, ahol kemencés, grill és hideg ételek, házi különlegességek, sajt- és borkóstolóval várnak, de lehetőség lesz a legkisebbeknek nyuszi, bárány, és boci simogatásra is.

 

 

A „Nóra-porta” tradicionális süteményekkel (zserbó, linzer, máktorta), házi szörpökkel (levendula, gyömbér, bodza) és húsvéti mézeskalács készítéssel vár. A Cifra udvaron Major Judit keramikus segítségével korongozható húsvéti tálak készülnek majd, de lesz ének és tánctanítás, valamint hagyományos népi játékok, és természetesen helyi borok mellett a „MekCsángó” konyha ételkínálata.

 

Érdemes megemlíteni a Hárságyi-, a Haraszti-, és a Zsirai pincészetet, valamint a Mokos pincészetet, ahol  szőlő- és gyümölcsborokkal, préselt gyümölcslevekkel, házi lekvárokkal és kompótokkal ismerkedhetünk meg közelebbről. Itt lesz lehetőség 13 órától helyi termelői piacon kóstolni és vásárolni, ahol az étkek mellett kézműves tárgyak és foglalkozások, felügyelt játszóház, állatsimogató, gyermekszínházi előadás, néptánc bemutató, arcfestés és tojásvadászattal egybekötött szőlőhegyi piknik is lesz.

 

A „Hú!SVÉT”  

 

Április 20-án vasárnap a nívós vidéki konyhák csoportja a Gere család nevével fémjelzett Mandula étterem udvarára települ, ahol a résztvevő éttermek ezúttal egy 6-fogásos, tematikus menüvel készülnek melyet 12-órától 14-óráig kínálnak. A gördülékeny kiszolgálás érdekében a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a leehető kuponok átvehetőek érkezéskor 6000 Ft ellenében. Regisztrációkat kizárólag a teljes kóstoló menüre vesznek fel, kötetlen kóstolásra 14-órától a korlátozott készlet erejéig nyílik lehetőség.

 

A szervezők a regisztrációra külön is felhívták a figyelmet, mert egy bizonyos lélekszám fölött nem tudják a vendégeket fogadni, lévén az étterem kertjének mérete limitált. Előnyökkel is jár a regisztráció: egyrészt a 12.00-kor kezdődő eseményre biztosan beférünk, másrészt kedvezményesen- 6000 forintért -vásárolhatunk kupont, ami mellé ajándékba egy pohár bort is jár. A kuponokat az éttermek standjánál arra költhetjük , amire csak szeretnénk. Ha valaki nem regisztrál, drágábban tudja megvásárolni az ételkuponokat is.

 

Regisztráció ITT!  

 

A résztvevő éttermek ezúttal: Baricska Csárda – Balatonfüred, Chianti Étterem – Veszprém, Walter Vendéglő – Perbál, Viator Étterem és Bor Bár – Pannonhalma, Mandula Étterem és Bor Bár – Villány, Hernyák Birtok és étterem – Etyek, valamint két vendégétterem: a PalKonyha – Palkonya és az Erhardt Étterem -­Sopron.

 

Itt van egy kis kedvcsináló, ami az előző villányi SVÉT-ről készült:

 

Stílusos Vidéki Éttermiség 3.0 from E-motion Pictures on Vimeo.