80 éves a Kékszalag

Életmód - szerző: Kacsúr Tamás

Negyvenhatodik alkalommal rendezik meg a Kékszalagot. A július 10. és 12 között zajló Balaton-kerülő vitorlásverseny idén 80 éves. 

 

Kollár Lajos, Magyar Vitorlás Szövetség elnöke elmondta, a 80 éves jubileum mellett idén a vitorlásszövetség alapításának 85. évfordulóját is ünneplik. Az idei verseny az eredeti kiírás szellemiségét figyelembe véve nyílttá vált, többtestű és egytestű hajókkal is lehet indulni.

 

Balatonfüred életében fontos szerepet tölt be a Kékszalag, ami több mint verseny, a vitorlás társadalom, a Balaton és a régió igazi ünnepe – emelte ki Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere. Mint mondta, az eseményt tíznapos kulturális és gasztronómiai programsorozat kíséri a városban.

 

Az idei futam részleteiről Holczhauser András, az MVSZ főtitkára tájékoztatott: a verseny július 10-én reggel, a balatonfüredi móló elől rajtol, közel 600 hajó és 3000 sportoló vág majd neki a hagyományos, 155 kilométeres Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred távnak. A versenyidő maximum 48 óra, de a leggyorsabbak befutása már a nyitónapon várható.

 

A Kékszalag Európa leghosszabb távú és legrégebbi tókerülő versenye. A 155 kilométeres távon először 1934. július 27-én indítottak versenyt. A legtöbb, 623 induló hajó 2010-ben volt. Minden második évben a gyors katamaránok is tarkítják a mezőnyt, ami megosztja a versenyzők véleményét.

 

Sokan alábecsülik a verseny nehézségét, előfordult már, hogy a kicsit viharosabb éjszakai szélben a mezőny javát valódi hozzáértést nélkülöző, nevetséges hibákból származó okból ki kellett menteni a néhány méteres tóból.