Lelőttek egy utasszállítót – frissítve

Nagyvilág - szerző: KT

Lelőttek egy malajziai utasszállító repülőgépet Kelet-Ukrajnában. A gép 10 kilométeres magasságban repült – adja hírül az Interfax hírügynökség légügyi forrásokra hivatkozva. A Boeing 777-es Amsterdamból indult Kuala Lumpurba, Malájzia fővárosába.

 

 

A repülőgépet egy Buk föld-levegő légvédelmi rakétával lőtték le. Kijev is megerősítette, hogy az Ukrajnában lezuhant gép 280 utasa és a 15 fős személyzete meghalt. Egyenlőre nem tudni, hogy az orosz határtól 60 kilométerre lezuhant gépet ukrán vagy orosz találat érte-e.

 

Amerikai szakértők műholdképekből megpróbálják megállapítani, hogy a térségben az adott időben kilőttek-e nagy hatótávolságú föld-levegő rakétát – olvasható a BBC honlapján. A repülő magasságából adódóan nem szenvedhetett hordozható rakétától találatot. Jurij Butuszov, a Cenzor.net ukrán hírportál főszerkesztője szerint a malajziai géppel egy időben a térségben repült az ukrán légierő egy katonai szállítógépe. Elképzelhető, hogy az ukrán katonai gépet akarták lelőni, de célt tévesztettek. Úgy tudni, hogy a térségben nem tartózkodik ukrán légvédelmi egység, csak szakadárok és orosz zsoldosok.

 

Petro Porosenko ukrán elnök kezdeményezte, hogy hozzanak létre állami bizottságot nemzetközi szervezetek szakértőinek bevonásával a légi katasztrófa kivizsgálására. Nem zárjuk ki annak lehetőségét, hogy az utasszállítót lelőtték, ugyanakkor leszögezzük, hogy az ukrán fegyveres erők semmilyen támadást nem hajtottak végre a légtérben – hangsúlyozta az ukrán elnök.