Új források nyílhatnak meg Harkány előtt

Helyi - szerző: KT

Megyei és járási területfejlesztési források nyílhatnak meg Harkány részére. Baksai Tamás a fürdő fejlesztéséről is tárgyalt szerdán Nagy Csabával, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöki posztjának várományosával.

 

 

Orbán Viktor miniszterelnök napokon belül aláírja Magyarország, így Harkány jövőjét is meghatározó dokumentumot, mely az elkövetkezendő hét évben 7.000 milliárd forinttal egészíti ki az ország költségvetését Európai Uniós támogatásként.

 

Harkány az előző években nem büszkélkedhetett jelentős támogatási összegek lehívásával, ezen szeretne javítani Baksai Tamás a FIDESZ-KDNP harkányi polgármesterjelöltje és Nagy Csaba a FIDESZ-KDNP megyei listavezetője, egyben a Baranya Megyei Önkormányzat elnöki posztjának várományosa.

 

Nagy Csaba elnökjelölt hivatalos látogatásra érkezett Harkányba Baksai Tamás polgármesterjelölt és Hegyi Ákos képviselőjelölt meghívására. Nagy Csaba kiemelte: ha a választásokon megismétlődik az országgyűlési választásokon elért eredmény, azaz a megyei vezetés és Harkány város is kormánypárti politikusok irányítása alá kerül, jelentősen megnő Harkány érdekérvényesítő képessége.

 

Megyei szinten kiemelt figyelmet kap a pogányi reptér fejlesztése és az M6/M60-as autópálya nyomvonalának meghosszabbítása az országhatár irányába, így az alapinfrastruktúra megyei fejlesztése Harkány határában valósul meg. A beruházások a helyi vállalkozások számára is jelentősek, hiszen segítik a munkahelyteremtést és számos beszállítónak piacot hozhatnak. Harkány újjáépítéséhez az anyagi fedezet is rendelkezésre áll, hiszen több mint 2 milliárd forint fog érkezni a járásba, járási fejlesztési célokra.

 

A tárgyalófelek egyetértettek, hogy 3 fő irányvonal mentén tudják egy közös, kormánypárti irányítás megszerzése után segíteni a Harkányiak mindennapi életét a fürdőfejlesztésen felül.

 

Az első a kormányzattal való szoros kapcsolattartás. Baksai Tamás számára nyitva állnak a város érdekében meghatározó döntéseket hozó szakemberek és intézményvezetők ajtajai, amihez jelentős megyei támogatás társulhat politikai szinten.

 

A második közös csapásirány a kis- és középvállalkozások támogatása információs, szakmai és finanszírozási oldalakról egyaránt, hiszen a munkanélküliség csökkentése, a fiatalok megtartása és visszavonzása Harkányba csak ezen az úton képzelhető el. Ennek a célnak az elérésében a kormány törekvése a legnagyobb támasz, hiszen a 7.000 milliárd uniós forrás mintegy 60%-át a kis- és középvállalkozások fejlesztésére kívánja felhasználni az ország vezetése a brüsszeli ellenérdekekkel szemben.

 

A harmadik a közbiztonság és a hírközlési, infokommunikációs fejlesztések területe, hiszen a város polgárainak közbiztonsága minden személy számára a legfontosabb kérdés, de alapfeltétele a gazdasági élet fejlődésének és a város jó hírének visszaállításához. Meg kell továbbá vizsgálni annak a lehetőségét, hogy hogyan lehet olyan rendszert kiépíteni, ami alkalmas helyi szinten internet- és televíziós szolgáltatásra, de egyben megteremti egy kamerarendszer kiépítésének lehetőségét is.

 

Baksai Tamás kérte, hogy a megyei területfejlesztési stratégiákba hangsúlyosabban kerüljön be Harkány és kapjon akár kiemelt projekt státuszt a fürdő fejlesztése. A minősített gyógyvíz hasznosítása jelenleg bizonytalan lábakon áll, a fürdő állapota kritikus állapotba süllyed köszönhetően Imri Sándor jelenlegi polgármester tevékenységének, így jól átgondolt, de igen forrásigényes fejlesztés mielőbbi megindítása nélkülözhetetlen, még ha a kivitelezés csak lépésenként történik is meg. A természeti kincs további hasznosításának kérdése (távhő, mezőgazdaság) is szóba került, ennek átgondolása, előkészítése és megvalósítása azonban szakemberek és nem elsősorban politikusok feladata.

 

Nagy Csaba a látogatást összegezve kéri a harkányi lakosokat, hogy támogassák Baksai Tamást és a FIDESZ-KDNP helyi képviselőjelöltjeit, valamint a kormánypárti megyei listát az október 12-i választásokon. Fontos, hogy az új harkányi képviselőtestület a megyei- és járási területfejlesztési pénzek elosztásában folytatott tárgyalásoknál élvezze a kormány és a megye teljes támogatását, amihez nem kell több, mint a választásokon való aktív részvétel, Baksai Tamás támogatása és a megkezdett tárgyalás mielőbbi folytatása.