Legalább ennyit az esernyős forradalomról

Nagyvilág - szerző: KT

Hongkongban tüntetések zajlanak, amelyek túltesznek az 1997. évi, Nagy-Brtianniától való elszakadást eredményező megmozdulásokon is. Összeszedtük, amit a polgárháború-közeli helyzetről tudni kell.

 

 

2014 szeptember 24-én a diákok békés felvonulásokat szerveztek, hogy így tiltakozzanak Peking fennhatósága ellen, de a következő napokban az indulatok azonban egyre inkább elszabadultak, mígnem az Occupy Central elnevezéső tiltakozó-csoport előre bejelentett nagyszabású tüntetést és komplett akció-sorozatot szervezett. Elfoglalták a belváros több pontját, beleértve a bevásárlóközpontot is. A tüntetéseket a rendőrség igyekezett kordában tartani, többeket őrizetbe is vett, de ez az ellenállás hamar elmérgesedett, mára a demokrácia-párti tüntetők ellenőrzésük alá vonják Hongkong központját is. A vezetés hazatérésre szólította fel az embereket, de egyre többen csatlakoznak ahhoz a mozgalomhoz, aminek a szimbólumává a könnygáz elleni védekezés eszköze, az esernyő vált.

 

A tüntető tömegek leginkább diákokból állnak, akik azt követelik, hogy 2017-ben szabadon választhassák meg Hongkong vezetőjét, Peking ugyanis a kínai vezetés által kijelölt választótestület kezébe adná a döntést. A demonstrálók emellett lemondásra szólították fel a regnáló kormányzót, akit szintén a testület választott ki az előre beharangozott jelöltek közül.

 

Hongkong Kína különleges igazgatású területeként autonómiát élvez, csak honvédelmi és külügyi kérdésekben függ a kínai kormánytól. Az Egyesült Királysággal aláírt átadási egyezmény szerint Hongkong 1997 után még legalább ötven évig fenntarthatja kapitalista gazdasági rendszerét, és Kína nem vezethet be szocialista rendszert ez idő alatt.

 

2007 júliusában még a hongkongi lakosság 74,9 százaléka volt elégedett a rendszerrel, de ez azóta megingott és ez az arány napjainkra 37,6 százalékra esett vissza.

 

Hongkong lakossága 7.234.800 fő. A munkanélküliség 3,3%-os, területe 1104 négyzetkilométer. Kormányfője a főminiszter, a kabinetet a Végrehajtó Tanács adja. Törvényeit a hetven tagot számláló Törvényhozó Tanács hozza.