Ismét készültségben a svéd hadsereg

Nagyvilág - szerző: KT

Hivatalosan is megerősítették, hogy egy ismeretlen zászló alatt hajózó tengeralattjáró haladt át svéd vizeken. A miniszterelnök figyelmeztetést adott ki, vészjelzést is fogtak, a behatolót nagy erőkkel keresik. Oroszország tagad, de ez nem az első eset.

 

 

A tényt a svéd hadsereg is megerősítette, a lapok szerint a hadsereg radarjai azt követően észlelték az ismeretlen felségjelzésű tengeralattjárót, hogy fogtak egy orosz nyelvű segélyhívást. Hivatalosan nem gyanúsítanak egy országot sem a behatolással, Oroszország tagadja, hogy az ő tengeralattjárójuk lenne a térségben. Svéd vizeken nem ez az első hasonló eset, többek szerint van ott egy tengeralattjáró, ami időnként feljön segélyhívást adni, és amit ezúttal radarral is észleltek.

 

Stefan Lofven miniszterelnök nyilatkozatban figyelmezteti a behatolót: komoly kockázatot vállal fel, amikor engedély nélkül hatol be a svéd vizekre, és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy felfedjék kilétét.

 

A svéd hadsereg légi, vízi és szárazföldi erőkkel indult a kutatásra. Eredményeikről még nem számoltak be, csak a tengeralattjáró jelenlétét erősítették meg.