Csomagolhat a Tesco, Spar, Lidl, Aldi és az Auchan?

Gazdaság - szerző: HH

Megoldódni látszik a vasárnapi nyitva tartás kérdése, ugyanis egy benyújtott törvényjavaslat szerint a kormány megvonja a működési engedélyt azoktól a multiktól, akik két egymás követő évig veszteséget termelnek.

 

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott törvényjavaslat alapján attól a cégtől, amelyik napi fogyasztási cikkek árusításával foglalkozik és évi árbevétele több, mint 50 milliárd forint, valamint két egymást követő évben nem ér el nyereséget, megvonják a működési engedélyt.

 

A kiskereskedelmi láncok közül a Tescot, Spart, Aldit, Auchant és a Lidlt érintheti a törvényjavaslat, hiszen ez utóbbinak 2013-as évén kívül a többi 10 és 5 milliárd közötti mínusszal zárt az elmúlt két évben. Ez alapján akár csomagolhatnának is, de a kormány szíve nagy, és 2018-ig ad időt némi nyereséget termelni.

 

A törvényjavaslat indoklása szerint a kormányt a versengés zavarja, szerintük az intézkedésre azért van szükség, mert „A tőkeerős üzletláncok megengedhetik maguknak, hogy az árak lenyomása érdekében akár több évig is veszteséget termeljenek, így ellehetetlenítik azokat a vállalkozásokat, amelyek nem tudnak az árversenyben részt venni, hiszen a nyereségből tartanák fenn magukat.”

 

Van, aminek nem adnak esélyt se: betiltják a világörökségi területek lakóterületén működő nagyobb szupermarketeket, hipermarketeket és diszkontokat is, valamint  megtiltanák, hogy ezeken a helyszíneken működési engedélyt kapjanak a kereskedők.