Ég veled, MASAT!

Ég veled, MASAT!

Technológia - szerző: HH

1061 űrben töltött nap után misszióját sikeresen végrehajtva péntekről szombatra virradó éjjel megsemmisült – a Föld légkörébe érve elégett – a Masat-1, Magyarország első műholdja. Az utolsó jeleket órákkal korábban Argentínában vették.

 

 

A műhold megsemmisülése az előre jelzett időszakban, péntek 23:15 és szombat 0:45 között következett be. A hazai rádiósok hiába várták a szombat hajnal 2 óra utáni érkezését a horizontra, a kis kocka jeleit nem vették többé. Az utolsó csomag Argentínából érkezett 21 óra 21 perckor. Ezt követően a műhold az óceán felett töltött sok időt, ahol feltehetően belépett a légtérbe és elégett.

 

Vajta László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) dékánja korábban kiemelte: a Masat-1 megsemmisülése – amely a műholdak életciklusának természetes folyamata – nem a projekt lezárását jelenti, hanem egy hosszabb, az űrkutatás magyarországi kiteljesedését szolgáló tudományos-műszaki-szakmai együttműködés újabb stációja.

 

A 2012. február 13-án pályára állt Masat-1 műhold megszületése és missziója a BME VIK két tanszéke, az Elektronikus Eszközök Tanszéke és a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék fejlesztőinek, a Magyar Űrkutatási Iroda, valamint több mint hatvan hazai és külföldi cég összefogásának és támogatásának köszönhető.