Megvizsgálták, hova folyik el a víz

Helyi - szerző: KT

Múlt hét során leengedték a vizet a Lepke medencéből, az elvégzett statikai vizsgálatok kedvező eredménnyel zárultak. A nyaranta százezres közönséget fogadó medence alját és oldalát vizsgáló feltárások választ adtak a szerkezet minőségére és a hiányzó víz titkára.

 

 

A vizsgálatok során megállapították, hogy nincs baja a betonszerkezetnek – tájékoztatott Hegyi Ákos. A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő Zrt. vezérigazgatója elmondta: a beton állapota, annak összetétele egyértelműen cáfolja azt a feltevést és szóbeszédet, miszerint a szerkezet alapanyaga elégtelen lenne. A legkritikusabbnak vélt ponton végzett próbafúrás során negyven centinél megállt a fúró, a mintául szolgáló kemény beton magot alig tudták kivenni a gépből – fogalmazott a vezérigazgató, aki hozzátette, hogy a dilatációk, azaz vízszintes és függőleges illesztések a vártaknak megfelelően rossz állapotban vannak.

 

Az összesen 3000 négyzetméter felületű  medencék üzemeltetéséhez előírt pótvízmennyiség közel kétszerese, 250-300 köbméter folyik el. A múlt heti feltárások a betonszerkezet szilárdságának megfelelőségét bizonyították. A dilatációk rendbetételét és  a leeresztő zsilipek cseréjét  követően egy új szigetelés kivitelezésével és új burkolat elkészítésével  újulhatnak meg a  lepke medencék.  A szerkezet megengedi, hogy folytassuk a munkát, ami most a tervezés, közbeszerzés és költségvetési dokumentáció elkészítésének szakaszába léphet  – összegezte a vizsgálatokat a vezérigazgató.

 

A vártakkal ellentétben a hiányzó vízmennyiség nem csak szerkezeti hiányosság miatt távozik a talajba, hanem leginkább a rossz állapotú leeresztő zsilipen át folyik el a csatornába.

 

Az ötös számú medence a Lepke keleti része, melynek a főbejárat felőli sarkához tervezik építeni azt a csúszdát, ami 4,5 méter magasról indul és három egységből áll. A középső egy szélesebb  családi csúszda,  mellette a meredekebb esésű egyszemélyes „kamikáze”. A harmadik pálya egy hosszabb, az előzőeket egyszer körbekerülő élményelem. Hegyi Ákos elmondta: a szerkezetre már építési engedéllyel rendelkeznek, a kivitelezés kezdete a közbeszerzési eljárástól függ. Amennyiben az a harminc nappal hamarabb záruló, rövidített formában zajlik le, úgy az eredeti határidőhöz tudják tartani magukat és június 15-én átadhatják az építményt.

 

A legforgalmasabb terület étterme zárva van

 

A Lepke melletti füves terület a nyári strandszezon egyik legfrekventáltabb része, ami mellett áll a volt étterem épülete. Hegyi Ákos kérdésemre elmondta: az élményelemmel ez a rész még látogatottabb lesz, az évek óta bezárt étterem amellett, hogy esztétikailag elfogadhatatlan állapotban van, a működési engedélyhez szükséges feltételekkel sem bír. Jelenleg a fürdő nem rendelkezik olyan anyagi lehetőséggel, hogy az épületet megvásárolja a két tulajdonostól, de tárgyalásokat kezdtek velük, melyek célja, hogy hozzásegítsék őket az ingatlant hasznosításhoz, így annak üzemeltetése lehetővé váljon.

 

A hajdan Harkány legendásan forgalmas vendéglátó helyének bérbe adásáig és újranyitásáig a fürdőigazgató egy függőleges paraván felhúzásával és a reklámfelület értékesítésével javítaná az esztétikai élményt.