Két ütemben jöhetnek a fejlesztések

Helyi - szerző: KT

Van a medence felújítás és a csúszdaépítés. Vagy nekiállunk mindennek és a szezon végére készül el, vagy előbb a medencét újítjuk fel és utána jön a csúszda, vagy szezon végén állunk neki mindennek és talán el se készül. Ön szerint? Részletek.

 

 

Novemberi határidő köti az állami támogatás révén azt a projektet, ami a lepke felújítását és egy csúszda megépítését tartalmazza. A munkálatokat ezért két részre kell bontani, a medence felújítás a főszezon előtt, az élményelem építése a szezon utánra marad – döntöttek a legutóbbi képviselő-testületi ülésen.

 

Baksai Endre Tamás elmondta: múlt hét péntekén írták alá a Belügyminisztériumban azt a támogatási szerződést, melyet minden, a keretből részesített önkormányzat szinte egyenlő mértékben kapott és melyből megvalósulhat a fürdő szükséges medence felújítása és egy csúszda építése. A polgármester kiemelte: nem képzett tárgyalási alapot a projekt befejező dátuma, amit 2015 november 30-ában határoztak meg, addig mindennel készen kell lenni, minden engedéllyel rendelkezni kell és minden számlát ki kell fizetni. Ellenkező esetben a támogatási összeget vissza kell fizetni. Volt már egy elődeink által ránk hagyott csúszdaterv, amit nem sikerült kivitelezni, mert a pályázatát elutasították – mutatott rá Harkány polgármestere, hozzátéve: a projekthez kapcsolódik a lepke medence teljes burkolatának cseréje is, a közbeszerzési törvény értelmében a két munkát pedig egybe kell sorolni.

 

A projekt két eleme szorosan összefügg, a törvény értelmében az együttes összeghatárt kell figyelembe venni. Ez az érték azonban már nemzeti nyílt eljárássá teszi a beszerzéseket és a munkát végző vállalkozó kiválasztását, ami két hónapot vesz igénybe. Ehhez véve az építési munkálatokat leszögezhetjük, hogy a nyári szezonban nem üzemelne nemhogy csúszda, de még a lepke medence sem.

 

Hegyi Ákos, a Harkányi Gyógy-és Strandfürdő vezérigazgatójának javaslata alapján a projekt két elemét különválasztják. A szezon előtt a lepke medencére kerül sor, hogy az a nyári hónapokban biztonsággal és felújítva üzemelhessen, szezon végén pedig a csúszda terveinek újragondolásával egy, az igazgató reményei szerint modernebbet, komolyabbat terveztetve kezdenének egy olyan önálló élményelem építésébe, mely nem a lepkéhez kapcsolódik.

 

Az első lehetőség a kockáztatás

 

Két fő alternatíva közül választhat a képviselő-testület – összegezte Hegyi Ákos. Az egyik, a közbeszerzés egybeszámítási kötelezettségét figyelembe véve az ötös számú medencéhez épített csúszda valamint az 5-6. medence burkolatának és zsilipjének cseréje a dilatációs problémák orvoslásával egy beruházásként valósul meg. Ennek az összevont becsült értéke meghaladja azt a 150 milliós értékhatárt, így nemzeti nyílt eljárási rendbe kell tenni. Ez legalább hatvan napos eljárásrendet igényel onnan számítva, hogy a közbeszerzési szakértő elkészíti az ajánlattételi felhívást, dokumentációt és a tervek is rendelkezésre állnak. A vezérigazgató rámutatott: ez esetben legkorábban május közepén kezdhetnék a munkálatokat, az építkezés teljes szezon alatt menne. Tájékoztatott: azon túl, hogy a bérlők ezt teljes mértékben elutasították, mint vezérigazgató sem tartja elfogadhatónak, hogy szezon alatt a lepke medence nem állna rendelkezésre.

 

Abban az esetben, ha a munkát augusztus végén, a szezont követően kezdenék, az időjárás függvényében kétséges, hogy a novemberi zárásra be tudnák fejezni. Emellett a szezon előtt olyan 11 milliós karbantartási munkálatok lennének szükségesek a lepkén (burkolatjavítás, zsilipcsere), ami a projekt keretén kívül óriási anyagi terhet róna a fürdőre amellett, hogy újfent csak ideiglenes megoldásként szolgálna.

 

Hegyi Ákos szólt az őszi, kockázatosabb munkakezdés előnyeiről is: az eljárást még átgondoltabban, a teljes európai kivitelezői palettának teret adva lehet lefojtatni.

 

A második verzió: jobb biztosra menni

 

Hegyi Ákos tájékoztatása szerint a másik megoldás, hogy a projekt két elemét mind gazdaságilag, mind műszakilag is elkülönítik egymástól. Így már nem vonatkozik a felújításra kerülő medencéről leválasztott csúszdára az egybeszámítási szabály. Más helyszínre kell kerülnie, nem érintheti a medencét a csúszda, nem lehet a medence vizébe érkezni és az üzemeltetéshez nem lehet vizet venni a medencéből – mutatta be a külön való kezelés feltételeit a vezérigazgató. Ez annyit jelent, hogy a csúszda új helyre kerül, a végén nem medencével, hanem a modern eljárásoknak megfelelően kisebb üzemeltetési költséget is jelentő lassítósávval. A helyszínek tekintetében Hegyi Ákos a muslinca-sor irányában lévő zöldterületet vagy a meglévő csúszda környékét is megnevezte, mint lehetséges megoldást.

 

Hegyi Ákos kérdésemre elmondta: a projekt szétválasztása esetén a korábban, még szezon előtt megvalósuló medence felújítás semmiféle minőségbeli kompromisszummal nem jár, a minőségi- és az előírt minimumfeltételek nagyon szigorúak. Rámutatott: a csúszda nyári újratervezése lehetőséget biztosít egy nagyobb, több funkcióval bíró szerkezet építtetésére is.

 

A vezérigazgató a lepke medence burkolatának cseréjével kapcsolatban kifejtette: a kettéválasztott projekt esetében egy viszonylag gyors, harminc nap alatt lefolytatható közbeszerzési eljárás alapján meghívhat az önkormányzat arra alkalmasnak talált cégeket, így egy gyorsabb eljárás során választhatja ki azt az árajánlatot és megbízható céget, aki ezt a beruházást meg is tudja valósítani, megfelelő referenciákkal bír és garanciát vállal arra, hogy a június 15-i szezonnyitásra, de legkésőbb a fürdőfesztivál kezdetére a munkálatokat elvégzi. Az igazgató kiemelte: azzal a feltétellel támogatja a tavaszi kezdést, hogy a kivitelezői munkára vonatkozó közbeszerzés még március első hetében kiírásra kerül az önkormányzat által. Hozzátette: a szükséges tervek rendelkezésre állnak, hiszen a Forma Zrt. a pénteki határidőre elkészítette azokat.

 

A képviselő-testület Hegyi Ákos vezérigazgató javaslatának megfelelően arról döntött, hogy a két munkálatot elválasztva szezon előtt újítsák fel a lepke medence két felét, aminek elengedhetetlen feltétele a közbeszerzési kiírás héten való megjelenése. A szezon végéig a kritikáknak megfelelően újragondolják a csúszda koncepcióját is.