Legközelebb 2026-ban lesz ilyen!

Legközelebb 2026-ban lesz ilyen!

Életmód - szerző: HH/MTI

Méghozzá napfogyatkozás, ami ráadásul az energia-ellátásra is komoly hatással lehet! Március 20-án 9 óra 40 perc körül kezdődik a jelenség, amikor a Nap jobb oldala részben eltűnik. Megtekintése szabad szemmel, fényképezővel vagy távcsővel komoly szűrők nélkül tilos!

 

 

Európában utoljára 2013-ban takarta el kis mértékben a Hold a Napot, teljes napfogyatkozásra pedig 2008-ban volt példa. A következő alkalom 2026 augusztusában lesz, amikor teljes sötétségbe borul az észak-európai terület.

 

Idén, 2015-ben március 20-án Magyarországon 47 másodpercig lesz észlelhető az a részleges napfogyatkozás, aminek teljes, 2 perc 49 másodperces megcsodáláshoz a spitzbergákbeli Feröer-szigetekre kell, esetleg Izlandra vagy Norvégiába érdemes utazni.

 

 

Megremeghet az energiaellátás

 

A március 20-i részleges napfogyatkozás példátlan próbatétel elé állíthatja az elektromos hálózatot, mivel a napenergia mennyisége ekkor egy időre erősen csökkenni fog – közölte az európai elektromos átvitelirendszer-üzemeltetők hálózata (ENTSOE-E).

 

Ha március 20-án tiszta lesz az ég, akkor mintegy 35 ezer megawatt napenergia – vagyis majdnem 80 közepes, hagyományos termelőegységnek megfelelő mennyiség – tűnik el fokozatosan Európa elektromos rendszeréből, majd lassan újra visszatér oda. Mindez abban a két órában történik, amikor a kontinens lakóinak munkanapja elindul. Ha felhős lesz az ég, a csillagászati jelenség hatásai csekélyebbek lesznek.

 

Az európai átvitelirendszer-üzemeltetők (TSO) számára példa nélküli kihívást jelent az esemény. Napfogyatkozások korábban is voltak, ám ahogy nőtt a fotovoltaikus, azaz napkollektoros energiatermelő egységek száma, a megfelelő óvintézkedések nélkül a véletlen események kockázata komoly lehet – mutatta ki az ENTSOE-E tavaly decemberi tanulmánya. Lehetséges, hogy más energiaforrásból kell kiegyenlíteni az esetleges ingadozást.

 

Arra a következtetésre jutottak, hogy az európai üzemeltetők közötti koordináció döntő jelentőségű lesz. Alapos előkészítés után, a részleges napfogyatkozás előtt és közben online összeköttetés lesz az európai üzemeltetők között, hogy összehangolják a tervezett mentőakciókat.

 

Az ENTSOE-E portálján a napfogyatkozás hatásait elemző tanulmány mellett a gyakori kérdések és válaszok listáját is közzétették, ebben elmagyarázzák többek közt azt is, miért más a napfogyatkozás az energiaellátás szempontjából, mint a szokásos naplemente-napfelkelte. Március 20-áig a honlapon újabb és újabb híreket közölnek az égi jelenség energiahatásairól.