56 millióból újul meg a helyi egészségügyi alapellátás

Helyi - szerző: HH

A több mint negyven baranyai rendelő között a harkányi egészségház is megújul egy másfélmilliárdos egészségügyi fejlesztésnek köszönhetően. Az 56,355 milliós projekt Támogatási Szerződését május közepéig írják alá.

 

 

A Baranya Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség közreműködésével összességében másfél milliárd forintot nyertek a települések orvosi rendelők felújítására. A projekt keretében Baranya megye negyvenegy településén újulnak meg egészségügyi intézmények.

 

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke a hétfői sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a konstrukció célja, hogy a lakosság a rendelők felújításával, az új eszközök beszerzésével, valamint az akadálymentesítés révén színvonalasabb ellátásban részesüljön. A háziorvosi praxisok működési feltételei mindezen túl az egészséges életmódot népszerűsítő tevékenységeknek, szolgáltatásoknak, programoknak is helyet adhatnak.

 

Az Egészségügyi alapellátás fejlesztése című felhívásra összesen 157 pályázat érkezett, összesen mintegy 5,7 milliárd forint támogatási igénnyel. Az Új Széchenyi Terv kiírására eredetileg 756 millió forint keretösszeg állt rendelkezésre, a beérkező pályázatok nagy számára való tekintettel azonban a keretet 4,5 milliárd forinttal emelték. Ennek eredményeként a tavaly őszi döntés után további 41 Baranya megyei egészségügyi alapellátó intézmény részesült 1,51 milliárd forint összegű támogatásban. A megújult pályázati rendszernek köszönhetően a nyertesekkel május közepéig megkötik a Támogatási Szerződéseket, a projekt határidejéről ezt követően tudunk beszámolni.