Így szépül meg a hajdani csónakázó tó

Helyi - szerző: HH

Évek óta várat magára a Szúnyog-tó medrének rekultivációja. Kisebb-nagyobb kísérletek ugyan voltak a part és a vízfelület gondozására, de komolyabb munkálatok nem történtek. A tó megtisztítását most Ivanics György, a Szúnyog-csárda tulajdonosa vette kézbe.

 

 

Reggel óta hangos a Harkány belvárosában található, egykori csónakázó tó környezete. A vízen egy furcsa kétéltű gép járkál, hosszú csápjával először a víz alatt, majd a part mentén vágva le a nádat. A munkálatok szinte egész nap folynak. Délutánra egy másik, gereblye-szerű felszerelhető eszközzel a vízben feldarabolt nádat gyűjtik össze, és hordják a partra. A tavat – melynek élővilága is figyelemre méltó – a szúnyog tó vonaláig tisztítják meg, így kölcsönözve neki egy nyáron át tartó, gondozott külalakot.

 

A vízbe nyúló fűzfákkal övezett tavon valamivel több, mint két évtizede csónakok voltak, amit bárki díjmentesen használatba vehetett. Ezek az eszközök idővel elsüllyedtek, tönkrementek, a kivételes faunával rendelkező tó pedig néhány horgász kivételével funkció nélkül maradt. A csárda melletti szakasz rendben van tartva, mesés környezetet biztosítva a vendégeknek, a város felé eső részének helyreállítása pedig a mai nappal történik meg.

 

Belvárosi tavak vizének tisztán tartására, mozgatására több megoldás létezik. A legegyszerűbb nagy teljesítményű szivattyúkkal forgatni és szűrni a vizet, este kivilágítható látványos vízoszlopot vagy falat lőve a magasba. A tó vízügyi szabályozása középtávon sürgető feladat, környezetének hasznosítása – futópálya, csónakázási vagy horgászati lehetőség – pedig csak ötlet és elhatározás kérdése.