6,9 milliárdos keretből újulna meg a sor

Helyi - szerző: HH

Januártól két éven át minimum 300 millió, legfeljebb egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni a pénteken megjelent 6,9 milliárdos keretösszegű felhívás értelmében. Baksai Tamás Harkány lehetőségeit vázolta fel.

 

 

Hazánkban húsz olyan kiemelt gyógyhely van. Ezek komplex turisztikai fejlesztését támogató pályázati felhívás 6,9 milliárd forint keretösszeggel jelent meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében – tájékoztat Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

 

A felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be azok a helyi önkormányzatok, ahol az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatala által nyilvántartásba vett gyógyhelyek vannak, de konzorciumi formában is van lehetőség pályázni – így Harkány számára lehetőség nyílik a támogatás lehívására.

 

Az elnyert támogatásból a természetes gyógytényezőt – például gyógyvíz, gyógybarlang, gyógyiszap – kiegészítő, a turisztikai szezont meghosszabbító, egész évben működő turisztikai termékek, szolgáltatások fejlesztésére van lehetőség.

 

Minimum 300 millió, maximum 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyerhet el az a fejlesztés, amely a helyszín egyediségére építő innovatív attrakciófejlesztést, vagy a turistafogadás látogatóbarát feltételeinek létrehozását, vendégfogadó terek kialakítását tűzi ki célul.

 

Támogatható továbbá a nemzetközi vonzerővel rendelkező, a helyszín történelméhez, hagyományaihoz kapcsolódóan rendszeresen megrendezendő kulturális, művészeti rendezvények, fesztiválok lebonyolítására alkalmas infrastrukturális feltételek fejlesztése.

 

Rákossy Balázs fontos szempontnak nevezte, hogy a gyógyhely célcsoportjának igényeihez kapcsolódó, aktív kikapcsolódást célzó szolgáltatások, illetve a gyógyhely jellegéhez, gyógyászati profiljához igazodó garantált programok jöjjenek létre.

 

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a projektnek munkahelyet kell teremtenie. Magyarország turizmusának meghatározó helyszínei a gyógyhelyek, többségük a komoly hazai ismertség mellett jelentős számú külföldi turistát fogad. Az egyes gyógyhelyek turisztikai teljesítménye eltérő, a fejlesztési lehetőségeket és irányokat erre alapozva kell megvalósítani a 2014-2020-as időszakban – fejtette ki Rákossy Balázs.

 

A fejlesztésektől azt várják, hogy azok eredményeként nő a látogatók száma a gyógyhelyeken, és emelkedik a turisztikai költés összege.

 

Körbejárható lenne a fürdő

 

A most megjelent kiírás pályázatát – amivel a Bajcsy-Zsilinszky utca képét és szolgáltatásait célozzák meg – a fürdőn kívüli fejlesztésekhez kapcsolják – foglalta össze Baksai Tamás. Harkány polgármestere ismertette: a gyógyhelyfejlesztési pályázat központi eleme a Muslinca sor rekonstrukciója, ahol akár helytörténeti kiállítás mellett étterem, kávézó, üzletek vagy irodák kialakítása is lehetővé válik az információs pont és ajándékbolt mellett.

 

Az itt található épületek többsége a fürdő tulajdonában van, aki az önkormányzat mellett a konzorcium másik partnere lesz. Mivel a kiírás pontos tartalma csak néhány órája jelent meg, a részletes tervek a napokban kerülnek kidolgozásra. mint elmondta, hasonló pályázat kiírására számítani lehetett, így több tervet és koncepciót is készítettek, jelenleg a leginkább beleillő és a turizmust, új attrakciót segítő elemek kiválasztása folyik.

 

A polgármester megjegyezte: lehetőség szerint ehhez a pályázathoz igazítják a Bartók Béla utcán egy sétány kialakítását is, míg a fürdő a megye által későbbiekben odaítélt Területfejlesztési Operatív Program (TOP) program kapcsán megújuló Zsigmondy sétány képével válna teljesen körbejárhatóvá.