Baksai: kis lépés, de fontos üzenetet hordoz

Helyi - szerző: HH

Csütörtökön ünnepélyes keretek között átadták azt az állami támogatásból megvalósult projektet, amely a Lepke medence magújítását és a két csúszda nyomvonalán két új élményelem megvalósulását foglalta magában.

 

Baksai Tamás Harkány polgármestere és Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár. Fotó: Görföl Róbert

 

A mai nappal lezártnak tekinthetjük az állami támogatásból megvalósult projektet – mondta Hegyi Ákos, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója. Mint ismertette, a Lepke medence felújítása tavasszal, míg a csúszdaépítés az idegenforgalmi szezon végén, ősszel vette kezdetét.

 

Nagy Csaba, Pogácsás Tibor és Baksai Tamás. Fotó: Görföl Róbert

 

Baksai Tamás Harkány polgármestere a térségi összefogás érdemeként értékelte azt, hogy az átadó ünnepségen mind Siklós, mind Villány polgármestere jelen van. Mint mondta, 2014 októberében olyan állapotban vették át mind a várost, mind a fürdőt, mely kísértetiesen hasonlított egy csődközeli állapothoz. Akkor Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő is rámutatott, hogy a legnagyobb feladat a fürdő megmentése, és ennek a projektnek a zárása a legjobb példája annak, hogy van értelme és eredménye a közös munkánknak, az együtt gondolkodásnak – fogalmazott, hozzátéve: a projekt kis lépés a fürdő életében, de a legfontosabb üzenetet hordozza magában. Azt, hogy huszonöt év után a fejlődés útjára lépett.

 

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke úgy véli, a harkányi fürdő fejlesztése, a vendégszám növelése nem csak a város, hanem a régió érdeke is. Kiemelte: a beruházás nem uniós, hanem állami pénzből valósult meg, jeléül annak, hogy a kormány támogatja Harkány városát. Megjegyezte, hogy a megyei önkormányzat nagyon fontosnak tartja a fürdőt illetve azt a kultúrát, ami köré épül.

 

Azért is fontos ez a beruházás, mert arra készülünk, hogy a következő, 2014-2020-as uniós ciklus operatív programjának fejlesztési forrásait a kormánnyal egyetemben kiegészítsük – mondta a megyei közgyűlés elnöke. A lehetséges projektek között példaként hozva fel a Zsigmondy sétány és a piac fejlesztési lehetőségei mellett az energetikai fejlesztéseket.

 

Harkány mintha átaludta volna azt az időszakot, amikor Magyarországon szezonja volt a fürdők fejlesztésének és az uniós források könnyedén elérhetőek voltak erre a célra. Ennek az időszaknak vége – fogalmazott Pogácsás Tibor. Az önkormányzati államtitkár érdekes időszaknak nevezte Harkány reményeik szerint lezárult közelmúltját, rámutatva ezzel az elérhető kormányzati támogatások szerepére, azokra a fejlesztésekre, melyeket a magyar költségvetés próbál átvállalni. Jelezte: a kormány belföldi forrásokból is igyekszik segíteni azt, hogy ez a térség is tovább tudjon fejlődni és régi fényét visszaszerezze.