Arborétum: itt az ideje, hogy foglalkozzunk vele

Helyi - szerző: HH

Harkány legnagyobb parkja méltatlanul elfeledetten áll. Sehova nem vezető földutak, betoncsonkok, foghíjas sövények és egészséges, borostyánnal futtatott fák jellemzik azt a fiatal és tudatosan épített területet, melyet életkorát tekintve a város legszebb parkjává lehetne tenni.

 

 

Harkány egy erdész szemével – ezzel a címmel tartott előadást Marosi András, aki fél év alatt gazdasági javaslatok mellett elkészítette a város növényvilágának tanulmányát is. Tapasztalatairól, a város lehetőségeiről Harkány képviselő-testülete előtt számolt be, kiemelve: az arborétum fáinak életkora és minősége szerint egyaránt eljött az ideje, hogy komoly figyelmet kapjon az elhanyagolt terület.

 

A belvárosban megvizsgált 1009 fa közül 835 nem igényel öt éven belül újabb vizsgálatot, míg 26 esetében – melyek szinte mindegyike vadgesztenye – azonnali kivágást javasolt az erdőmérnök. Mint a Bólyi Csemetekert Kft. ügyvezetője mondta, tapasztalatai szerint ez az arány egy város tekintetében kimagaslónak jónak mondható.

 

A szakember megemlítette: a belváros határában fekvő „arborétum” fáinak életkora, hajdan volt gondos, tervezett elrendezése olyan lehetőséget rejt Harkány számára, mely országos viszonylatban is egyedülálló. A 15-20 hektárnyi területtel kapcsolatban rámutatott: az ötvenes éveket idéző beton padcsonkok cseréjével, a meglévő növényzet és a funkció nélküli területet összeköt, keréknyomos utak karbantartásával valamint a pázsit gondozásával olyan egyedülálló park kialakítására nyílik lehetőség, mely országos viszonylatban is említésre méltó.

 

 

A parkkal fűthettünk volna

 

Az elmúlt években több, az őspark és a fürdő jellegzetes fáját is kivágásra ítélték. Kiss-Kálmán Éva képviselő ezen véleményeket akkor ellenezve és most a felmérés lehetőségét kihasználva újból kérte tíz fa vizsgálatát, melyekkel kapcsolatban megállapítást nyert, hogy a meghatározó egyedek némelyikének koronáját szükséges ugyan könnyíteni, de kivágásuk, így a park képének átformálása nem indokolt.

 

Mint megtudtuk, előző vizsgálatok módszerénél a fák komolyabb felmérése történt meg. A terület felülről való lefényképezését követően az egyes lombkoronákat meghatározva szélsőséges értékkel szimulált szélterheléssel modellezték, majd a törzsének valamint nagyobb ágainak méterenként, szeletenkénti ultrahangos vizsgálatát végezték el. Ezt követően – számított eredmények alapján – a minimális kockázat 150 százalékának megfelelően döntöttek az esetenként száz évnél is idősebb fák sorsáról.

 

Lesz, amiket kivágnak

 

Az erdőmérnök javaslata szerint néhány egészséges, de jelentéktelen fát kidönthetnek. Ezek a jellemzően kisebb teremtmények másik fa közvetlen közelében, tápanyagot elszívva és a látképet rontva helyezkednek el.

 

Van, aki lusta levelet gyűjteni

 

Több lakossági megkeresés is érkezett az önkormányzathoz, melyek arra irányultak, hogy a ház előtt lévő fát vágjuk ki – mondta Baksai Tamás Harkány polgármestere. Marosi András a most elvégzett felméréssel kapcsolatban rámutatott: ezek döntő többsége egészséges fa, melyek kivágása indokolatlan. Azon túl, hogy nem jelentenek veszélyt és alakíthatóak, kezelhető problémát jelent az is, hogy némely megemelte a járda burkolatát.