Baksai Tamás: üzenem a kétkedőknek, meg fogjuk csinálni

Helyi - szerző: BB

Két éve tölti be a városvezető pozíciót Baksai Tamás. Az általa irányított képviselő-testület a korábbi eladósított önkormányzat költségvetését pluszban zárja 2016 végén.

 

Elkészült a Lepke-medence felújítása, új csúszdapark épült a strandon. Megújult az egészségház, az orvosi rendelő, a művelődési ház és a sportcsarnok. Mindezekről és a 2017-es tervekről kérdeztük év végén Harkány polgármesterét.

 

Hogyan értékeli a 2016-os évet?

 

2014 őszére örökségként százmillió forintnál magasabb összegű kifizetetlen beszállítói tartozást és nagyságrendileg hasonló összegű tartozást halmozott fel az önkormányzat, több beszállító és a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. felé. Emellett örököltünk vesztes perekből több tízmillió forint összegű tartozást is. Az eltelt két év alatt – 15 millió forintkivételével, amelynek megfizetését 2017-re ütemeztük át – a megörökölt tartozásokat kifizettük, a pereket lezártuk. Racionalizáltuk az önkormányzat költségvetését, többletbevételeket kezdünk el termelni, amelynek fő pillérei a sokat támadott parkolási rendszer és a szintén sokat támadott Harkányi Városgazdálkodási Zrt. megalapítása.

 

Itt jegyezném meg, hogy 2015-ben 8,5 millió forint vállalkozói árbevétellel, idén november 1-ig 51,4 millió forintbevétellel zár a cég. A bevételtermelő intézkedések eredményeként a város hosszú évek óta gazdaságilag újra stabil, tartozása és hitele nincs. A befolyt bevételek és a pozitívban záró költségvetés az alapja, hogy napjainkban fejlesztéseket tervezhetünk és nem azon kell gondolkodnunk, miből és hogyan fizessük vissza a megörökölt adósságot.

 

Mik azok az eredmények, amikre büszkék lehetnek a harkányiak?

 

Az intézményrendszerünkkel kezdeném, bár gondolom ezeket sokan látogatják és tapasztalták is a beruházások eredményeit. Energetikai felújítást hajtottunk végre a művelődési házban, a sportcsarnokban és az egészségházban, valamint a város közvilágítását is cseréltük, amivel csökkentettük a kiadásokat. A beruházás során az összes épület külső szigetelése és a nyílászárók cseréje megtörtént, az egészségházban az orvosi rendelők és a váróterem is megújult. Közműszámláink csökkentése érdekében a művelődési ház és az iskola tetejére napelemparkot telepítettünk, amely eredményeként az intézményeknek a villamosenergia-felhasználásból fakadó költsége megszűnt, sőt az év végi elszámolást követően az energiaszolgáltató fog fizetni a művelődési háznak és az iskolának. A sportcsarnokba az eddigi gázkazán helyett apríték kazánt tettünk, így a város területén keletkező nyesedéket, gallyakat a legjobban tudjuk hasznosítani. Reményeink szerint az apríték kazán segítségével az évi közel 10 millió forintot felemésztő gázszámla eltűnik, helyette a HVG Zrt. által előállított aprítékanyag fogja fűteni az intézményt.

 

Pályázati forrásból az idei évben fel tudtuk újítani a városi könyvtárat. A felújítás során az esztétikai felújítás mellett számos technikai és informatikai berendezést sikerült vásárolnunk, valamint a régi, elavult bútorzat jelentős részét is le tudtuk cserélni. Mindemellett felújítottuk a művelődési ház illemhelyeit és új székeket vásároltunk a művelődési házba, valamint a sportcsarnokban lévő konditermet is felújítottuk és új gépeket szereztünk be. Önerőből felújítottuk az iskola elavult termeit, felújíttattuk a padlóburkolatokat, kicseréltük az elavult armatúrákat és kifestettük a termeket. Pályázati forrásból és önerőből műfüves pálya épült az iskola udvarán.

 

Felújítottuk és korszerűsítettük az iskola konyháját, az iskola és óvoda konyháját összevontuk. A város közterületeinél is számos átalakításra, felújításra került sor. A legfrissebb beruházásunk a Zsigmondy sétány és a Ságvári üdülőtelep szennyvízhálózatának felújítása. Nagy problémát jelentett az iskolánál fennálló parkolási káosz, amit új parkolóhelyek építésével orvosoltunk, és egyidejűleg az Arany János utca esővíz elvezető csatornáit is felújítottuk. Közmunka keretében elkezdtük a város járdáinak felújítását, az év végéig 3800 folyóméternyi járdát újítunk fel. Elkezdtük a közterületi szobrok és emlékművek helyreállítását, felújítását is. A Zsigmondy sétányon található Wass Albert-szobrot és környékét illetve a terehegyi és az egykori mini abc mögötti játszóteret felújítottuk. Rendbe tettük a Bányászparkolót és annak a környezetét.

 

Egy ingatlan csereügylet kapcsán megszabadult a város a leromlott állagú ingatlanjainak egy részétől, helyette a gépállomást, egy barnamezős beruházásra alkalmas területet szerezett meg. A csere sikerességét mutatja, hogy még a fejlesztések megkezdése előtt számos vállalkozás megkeresett minket, hogy telephelyet kíván létesíteni ezen a területen. A Harkányi Gyógyfürdő Zrt.-től megvásároltuk a Muslinca sort, a használhatatlan épületeket a tél-tavasz folyamán elbontottunk, amit a hegyi utak egy részének felújítása során felhasználtunk. A hegyi utak második szakaszának felújítása napjainkban veszi kezdetét.

 

Nincs egy éve, hogy a városgondnokság helyét átvette a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. Milyen eredményekkel zárja 2016-ot a cég?

 

A városgazdálkodás végezte az imént már említett utak és járdák felújítását, rendbetételét. Ugyancsak szóltam róla, hogy a városgazdálkodás által termelt profitból van lehetőségünk fejlesztésekre. Így sikerült a városgazdálkodás gépeit korszerűsítenünk, új eszközöket, gépeket vásároltunk. Mindezeket a megtakarításokat az egyik legnagyobb kiadással járó virágosítással értük el, mindamellett, hogy a cég plusz munkákat is tud vállalni elődjéhez képest. A virágosításnál maradva, három termálvíz fűtéssel rendelkező fóliasátrat telepítettünk a HVG Zrt. telephelyén, így a muskátlikat át tudjuk teleltetni és új növényeket tudunk termeszteni. Az intézkedésnek köszönhetően a városnak kevesebb virágot kell vásárolnia, sőt a virágtermesztésnek köszönhetően a környező településeknek mi értékesítjük a nyári növényeket.

 

A HVG Zrt. saját tervezésű virágládákat készített, amelyet EU-s formavédelem alá helyeztettünk. Sorozatgyártása folyamatban van. Létrehoztuk a terehegyi fűszer- és gyógynövénykertet, amelyet a HVG Zrt. gondoz, az itt előállított növényekből harkányi termékeket készítünk.

 

A város legnagyobb kincse a fürdő. Hogyan zárják a 2016-os évet?

 

A fürdőben az elmúlt két évben sikerült felújítanunk a Lepke-medencét, valamint új csúszdaparkot építettünk. A jövő év elején kerül sor a fürdő II. épületének felújítására, 300 millió forintnagyságrendű beruházásra. A 300 millió forintos támogatás megérkezett, az önkormányzat számláján van. Mint már említettem, lebontottuk a Muslincasor használhatatlan épületeit és a környezetet rendbe tettük. Személyi változások, s ez által irányítási struktúra váltás történt a 2016-os év végén. Ettől azt reméli a képviselő-testület és személy szerint én is, hogy nagyobb marketinggel, nagyobb gazdasági bevételt fog elérni a fürdő, valamint jobb vállalati irányítási modellel fog működni.

 

A jövőben milyen fejlesztési tervei vannak az önkormányzatnak?

 

A harkányi önkormányzat 13 benyújtott, még el nem bírált pályázatot jegyez. A pályázatok bírálatainak elhúzódása nem csak minket érintőprobléma, de nagyon bízom abban, hogy az eredmények nemsokára támogatói döntések formájában is látszani fognak. Hatszázmillió forint nagyságrendű pályázatot nyújtottunk be az egykori Muslinca sor helyén létesítendő szolgáltatóházra és környékének rendbe tételére. Itt már megvannak a jogerős építési engedélyek is és komoly forrást fordítottunk az előkészítésre. Egymilliárd forint nagyságrendű pályázatot nyújtottunk be a Zsigmondy sétány megújítására.

 

Ennek megalapozásaként önkormányzati önerőből most zajlik a sétány csatornaszintjének rekonstrukciója.140 millió forint összegű pályázatot nyújtottunk be az önkormányzati intézményeket ellátó napelempark létesítésére, amelynek támogatása esetén jelentősen csökkenni fognak a villamosenergia számlák. 430 ezer euró összértékű az a három pályázat, mely a határon átnyúló programokat, és ezek keretében egy harkányi rehabilitációs park kialakítását foglalja magában. Ezek mellett számos kisebb összegű pályázatot is benyújtottunk. Ilyen például a két sportpark kialakítására, a sportcsarnok kupolájának korszerűsítésére beadott forrásigényünk, de idesorolandó az energetikai szemléletformáló programokra benyújtott pályázatunk is.

 

Folyamatosan figyeljük a megjelenő pályázatokat és mindet megragadjuk, ami illeszthető a fejlesztési elképzelésekbe. A gépállomási terület rekonstrukciójára például két különböző pályázatot is szeretnénk benyújtani, az egyik a városgazdálkodás számára teremtene egy a mai kor követelményeinek megfelelő, normális telephelyet, a másik itt letelepedni kívánó vagy helyi vállalkozók számára biztosítana telephelybérlési lehetőséget. Meggyőződésem ugyanis, hogy hiba az, ha a város csak és kizárólag a turisztikára kíván építeni.

 

Nyilván mindig ez lesz a legerősebb lábunk, de alternatívát is kell teremteni, és ennek létjogosultságát – mint említettem – az önkormányzat felé áramló ilyen irányú megkeresések már most alátámasztják.

 

Mik a legfontosabb tervek 2017-re a felsorolt pályázatokon kívül?

 

Ilyenek is vannak szép számmal. Egy részük abból fakad, hogy a korábbi időszakban az önkormányzat– tételezzük fel, hogy elsősorban a rossz anyagi lehetőségek miatt – elmulasztotta a jó gazda gondosságát bizonyos kötelezettségek tekintetében.

 

Belvíz elvezetési gondok jelentkeztek városszerte, elkezdtük a felmérésüket, vízügyi szakembermunkáját vettük igénybe. A hegyi utak állapotára komoly figyelmet kell fordítani a jövőben is. Ugyanúgy, ahogy folytatni kívánjuk a megkezdett belterületi járdaépítési és útjavítási programot is.

 

Ha van rajta sapka azért, ha nincs rajta sapka azért, de a polgármestert és a testületet valami miatt mindig támadják. Végig csinálja?

 

Kijelenthetjük, hogy a jelenlegi városvezetés ellen karaktergyilkosságokkal egybekötött lejáratókampány zajlik.

 

Én is gyakran feltettem magamnak a kérdést, miért történik mindez? De végül csak egy választ tudok adni erre: Harkányban megindult valami, már nem lehet arról írni, beszélni, hogy az ország legeladósodottabb települése vagyunk! A gazdálkodás stabilizálásával párhuzamosan ugyanis komoly fejlesztési koncepciók készültek. Az önkormányzat nagy értékben vásárolt ingatlanokat. És itt nem csak a gépállomási terület cseréjére gondolok, hanem egy ennél is nagyobb értékű, összesen majdnem 70 millió forint összegű jogügyletet is lebonyolítottunk a Muslinca sor Harkányi Gyógyfürdő Zrt.-től történőmegvásárlásával, amit mindenki elfelejt! Persze, itt nem lehetett meséket kitalálni tisztességtelen hátsószándékokról, ez nem illett a képbe! Hát ilyen valóban nem történt mostanság. 130 millió forint értékben jutott ingatlanokhoz az önkormányzat.

 

Azt minden józanul gondolkodó ember kitalálhatja, hogy ezeket a jogügyleteket minden ellenkezőhíresztelés ellenére nem önös érdekből bonyolítottuk le, hanem mert fejleszteni szeretnénk, méghozzá komoly léptékben. A fürdőben megépült az új csúszdapark, felújítottuk a Lepke-medencét és háromszázmilliós felújítást indítunk a közeljövőben, aminek anyagi része a rendelkezésünkre áll. Mindezt hitelfelvétel nélkül valósítottuk, valósítjuk meg. Ilyen sem mostanában történt Harkányban! Tesszük ezt úgy, hogy pozitív mérleggel zár az önkormányzat. Számomra a vállalkozói visszajelzések a mérvadóak, nem a kicsinyes emberi bosszúból folytatott támadások. Mindig azt kell nézni, ki az, aki mondja. A vállalkozások vezetői több ízben dicsérő szavakkal illeték a munkánkat, mondván: ilyen „jó szezon” évek óta nem volt, pedig az időjárás sem volt a legideálisabb. A város rendezvényeit szép számmal látogatja a helyi közönség, az utolsó két rendezvényen, az Idősek Világnapja alkalmából megrendezett ünnepségen és a terehegyi Márton-napon telt ház volt.

 

Az anyakönyvi hírekből értesülhetünk, hogy egyre több fiatal házasodik össze és vállal gyermeket településünkön, nyilván ezt nem tennék, ha nem éreznék azt, hogy városunk fejlődik és stabil gazdaságilag.

 

Nagyon nagy utat tettünk meg két év alatt, ezt tényekben, számokban mérhető. A munkatempó az előttünk álló két és fél évben is hasonlóan pörgős lesz, hiszen érzékeljük azt a jogos igényt, hogy a város lemaradását minél gyorsabban és hatékonyabban csökkenteni kell. Az előttünk álló időszak legnehezebb feladata az lesz, hogy nyertesség esetén több igen nagy volumenű és fontos pályázatot kell egyidejűleg, párhuzamosan lemenedzselni és megvalósítani. Üzenem a kételkedőknek: meg fogjuk csinálni!

 

Beszélgetésünk végén pedig szeretnék áldott, boldog és békés karácsonyt kívánni a harkányiaknak, és bízom abban, hogy 2017-ben hasonló sikerekben lesz részünk!