Zsolnay Negyed: állandó kiállításon gondolkodik a harkányi partner

Helyi - szerző: HH

Több mint egy tucatnyi konzolon háromszáznál is több játékot próbálhat ki az, aki hétvégén ellátogat a pécsi Kulturális Negyedben megrendezett Szamárfül Fesztiválra. A jáTECHtér kiállítótermét negyven év történelmével rendezték be, ahol a játékkonzoloké a főszerep – egyelőre.

 

 

Minden ott van: asztalitól a kéziig, a legelsőtől a legmodernebbig. A nyitás előtti órákban jártunk ott.

 

Mint Urbán István, a kiállítás szakmai partnere, a harkányi érdekeltséggel is bíró ISTF KFT. társtulajdonosa jelezte, az első Videoton játékkonzoltól a napjaink legmodernebb technikáját felsorakoztató, cégük által összeállított gamecub-ig bezárólag sajátos módon mutatják be az otthoni számítástechnikai játékok fejlődését: az érdeklődők több mint háromszáz Nintendo és Sega játék közül választhatják ki azokat, amelyekkel játszani, vagy épp nosztalgiázni szeretnének, és a helyszínen felállított konzolok egyikén be is üzemelhetik.

 

Konzolból pedig nincs hiány: a látogatók szolgálatába állított gépek között olyan kuriózum is található, mint a SEGA prémium konzolja, mely limitált kiadású jellegzetesen kék színű darabjait a legnagyobb világbajnokságok döntőin kapcsolták be. Aki a modernebb játékokat szereti, a több tucat laptop elé ülhet le: Minecraft-sarok, first person hálózat és modern, egyszemélyes játékok széles kínálatát is ki lehet próbálni a három nap alatt.

 

A bemutatón helyet kaptak a múlt századi háztartások hang- és képtechnikai berendezéseinek jellegzetes darabjai is, ám nagyon sok eszköznek most nem jutott hely. Mint Urbán István elárulta, kamerák, hangtechnikai eszközök, képrögzítők és vetítőgépek garmadája nem kaphatott most teret, mint ahogy a DOS-os játékokat is nélkülöznie kell a látogatónak. Nem titkolt céljuk viszont, hogy egy állandó kiállítást is tető alá hozzanak, ahol még több vitrinnel még több tematikus időutazást tehetünk.

 

A jáTECHtér augusztus 18. és 20 között, illetve augusztus 26-án és 27-én lesz nyitva 10 és 18 óra között. Aki lemaradna erről, bepótolhatja szeptember 2-3., 9-10., 16-17. valamint 23-24. között is. A 2990 forintos napijegyért korlátlan játéklehetőség jár.