Nevet kapnak a hegyi utak is

Helyi - szerző: HH

Az egységes önkormányzati informatikai rendszer nem teszi lehetővé, hogy a várostól távolabb eső, helyrajzi számmal rendelkező, többek lakhelyéül szolgáló szőlőhegyi házakat, pincéket rögzítsék benne. A lakcímnyilvántartó rendszer javítására nincs mód, ezért a hegyi ingatlanok pontos címet fognak kapni.

 

 

Az ASP (Application Service Provider) rendszer feladata, hogy az önkormányzatok számára egységes felületen, felhőalapú szolgáltatásként elérhetővé tegye a feladataik ellátásához szükséges alkalmazásokat, felváltva a régi applikációkat. A kormányzat törekvése, hogy 2019-re valamennyi önkormányzat ezt az informatikai rendszert alkalmazza, ám a bevezetés és az átállás rengeteg sebből vérzik.

 

Harkány az elsők között vállalta az ASP használatát, az üzemeltetés több szegmensében is fokozatosan állva át a korántsem akadálymentes új rendszerre. Mint dr. Markovics Boglárka jelezte, a korábbi központi címregisztert (KCR) nyárig párhuzamosan lehetett alkalmazni az újonnan bevezetésre kerülő rendszerrel. Ezért sem jelentkezett az a probléma, hogy a külterületi, csupán helyrajzi számmal rendelkező, ám állandó lakhelyül szolgáló ingatlanokat nem lehet abba felvinni. Az új rendszerbe csak címet; utcanevet és házszámot lehet regisztrálni. A jegyző leszögezte, a korábbi gyakorlat is maradéktalanul jogszerű volt, ráadásul a hiba csak akkor jelentkezik, ha valaki most, az új rendszer használatával szeretne bejelentkezni  csupán helyrajzi számmal rendelkező ingatlanba.

 

A például utcák, dűlök, fasorok elnevezése, valamint az, hogy hány darab és mely földes vagy murvás út, esetleg ösvény kapjon nevet még nem tisztázott, mint ahogy az sem, hogy a program korlátai miatt bekövetkező – lakcímváltozás miatt jelentkező esetleges költségeket ki állja. Ez utóbbi kérdésnek szinte csak a cégek esetében van létjogosultsága, az új lakcímkártya kiállítása ugyanis díj- és illetékmentes. Az elnevezési folyamat időrendiségéről még nem esett szó, a terület feltérképezése jelenleg van folyamatban, egy azonban biztos: a jövő tavasszal induló választások idejére már lakcím alapján kell történnie a körzetesítésnek.