Halálos áramütés: kedden kell bíróság elé állnia a szerelőnek

Helyi - szerző: SzR

Nem jelent meg a korábbi tárgyaláson, ezért kedden folytatja a siklósi bíróság annak a férfinek a perét, aki két harkányi ház elektromos hálózatát alakította át, ám keze nyomán egy embert később agyoncsapott az áram.

 

Még nem tisztázott pontosan, hogy 2015-ben mikor vezetett egy csupasz alumíniumvezetéket két udvaron keresztül úgy, hogy azt karókra és fára kötözte. A rendszerbe iktatott villásdugót kétféleképpen lehetett bedugni a konnektorba: egyik helyzetben nem volt áram a vezetékekben, de ha megfordították, feszültség alá került a tákolmány.

 

2016. augusztus 6-án azonban megtörtént a baj: az ott lakó délelőtt kiment a konyhakertbe, majd valami okból mindkét kezével hozzáért a szigetelés nélküli vezetékekhez, és a helyszínen meghalt. A buherált hálózatban a helyszíneléskor 214 voltot mértek.

 

A vádirat szerint a kialakított villamoshálózat nem felelt meg a jogszabályoknak, a vádlott a foglalkozási szabályok megszegésével gondatlanságból mások életét közvetlen veszélynek tette ki és a sértett halálát okozta – állapította meg a bíróság,