Mindenki számára tanulságos volt a siklóson fogott migránsok ügye

Baranya - szerző: SzR

A siklósi eset rávilágít, hogy csak vázlatos képet kapunk a valós migránshelyzetről. Nem illik ugyanis a rendőrség valamennyi hasonló esetben használt közleménysablonja a Siklóson tegnap feltartóztatott migránsok ügyére, akik közül többen kivonták magukat a rendőri intézkedés alól: mintha ott sem lettek volna.

 

A siklósi elkerülő útról 18 migránst kísértek be a rendőrkapitányságra hétfőn 19 órakor. Megbízható értesüléseink szerint a csoportból többen is távoztak a tűzoltóság mögötti gyümölcsös területére, ahol még órákon át tartott a kutatás. Az ezzel illetve a protokoll fejlesztéséről kérdeztük a közbiztonság és közrend érdekében vitathatatlanul mindent megtevő rendőrséget, ám elzárkóztak az érdemi válaszadás elől, nem cáfolva a felvetést és nem nyugtatva meg a lakosságot felkészültségükről.

 

Jogellenesen próbált meg bejutni Magyarországra 18 illegális migráns Siklós térségében – áll a szabvány klisére húzott, a kutatás során már kiadott közleményben, mely tényszerűsége több aspektusában sem helyes. Egyrészt a siklóson megállított bevándorlók már az ország területén voltak, másrészt annak érzetét kelti, hogy az intézkedés maradéktalanul lett befejezve – holott ezt meg sem erősítették.

 

A siklósiakat szemmel láthatóan felkészületlenül érte az esemény és a feltartóztatott csoportról leváló migránsok, akiket órákon át kerestek. Az elsődleges intézkedésre – mint a jól behatárolható terület körbezárása – szemmel láthatóan nem került sor, helyette nem is közrendvédelmi vagy határrendészeti alosztályokról kivezényelt egyenruhások megfelelő felszerelés és erősítés nélkül igyekeztek látszólag szervezetlenül személyeket felkutatni – úgy tudjuk, eredménytelenül. Az eltelt órák alatt eleredő eső pedig a kutyák eredményességének esélyét rontotta.

 

Baranya különböző pontjain több tucat migránst fognak hetente, akik jellemzően békésen viselkedő csoportban próbálnak eljutni Európa fejlettebb részeire. Őket a Siklós elkerülő útján feltartóztatottakhoz hasonlóan a biztonsági határzárhoz kísérik vissza.

 

Arról pedig, hogy az ország többi pontján rövid, egyforma közlésekkel közreadott számok és események mennyire fedik le az igazság teljes egészét, a testközelből tapasztaltak és a hatóság válaszadástól való merev elzárkózása alapján nem jó szájízzel vonhatnánk le következtetéseket.