Folyamatos munkát és rengeteg tüzelőt ad az őszi lombhullás

Helyi - szerző: HH

A két hónapon át tartó őszi lombhullás folyamatos munkát ad a városgazdálkodás munkatársainak. A lombszívó, seprőgépek és a kisteherautók naponta járják a várost, a platóról, utánfutóról lekerülő zöldhulladékkal pedig a város közintézményeit fűtik.

 

Az októberi és novemberi lombhullás a város szinte egész területén ad folyamatos munkát – mondta Marosi András, rámutatva, míg a frekventáltabb területen a seprőgépek és az összegyűjtött lombot elszállító munkások naponta dolgoznak, a kevésbé forgalmas helyekre – mint az ősparkba – sokszor másnaponta vissza kell térni.

 

Városgazdálkodási Zrt. igazgatója kiemelte: míg egy parkban helyénvaló és látványos ősszel a néhány nap alatt felhalmozódott színes avar, fontos, hogy a város folyamatosan rendezett képet mutasson. Társaságuk mintegy 40 hektáron, közel 90 emberrel vesz részt az őszi munkálatokban, mely során a begyűjtött és telephelyükön zsákolt darált lomb és egyéb zöldhulladék a város közintézményeit fűti.

 

Ugyan a lombot egy kistraktorra szerelt géppel is gyűjtik, a hulladék aprítását sokszor még a terepen elvégzik: a nagyobb ágakat vontatott darálógéppel, míg az óriási mennyiségű lombot és kisebb gallyakat egy kombinált szívógéppel darálják le, amit közvetlenül erre a célra kialakított utánfutókon a gépállomásra szállítanak. Itt zsákokba csomagolják, majd az önkormányzat és a sportcsarnok kazánjaiba kerülnek.

 

November 22-én még egy alkalommal elszállítja a harkányi házak mellől a Dél-Kom a zöldhulladékot, amennyiben az megfelelően van előkészítve – emlékeztetett Marosi András kitérve a rövid, egyméteres kévébe kötött ágakra. Jelezte: hasonló feladatot év közben ők is végeznek, ám aki ezt követően helyez el nagyobb mennyiségű ágat, annak mindenképpen a Városgazdálkodási Zrt-hez kell fordulnia.

 

A sportcsarnokban sem kell fagyoskodni többé

 

Herendi Ferenc, a Kulturális- és Sportközpont vezetője kiemelte: a januárban üzembe állított vegyes tüzelésű kazánnak, a kupola rekonstrukciójának és a korábbi hőszigetelésnek valamint a folyamatos, több forrásból is érkező tüzelőanyag-ellátásnak köszönhető, hogy a téli hónapokban a sportcsarnok – a korábbi évektől eltérően – várhatóan komfortosabb hőmérséklettel várja az oda érkezőket.