Közbeszerzések miatt késhet néhány fejlesztés

Helyi - szerző: KT

Több, tárgyát tekintve egymástól független pályázat is érintett abban a törvény szabta eljárásrendben, ami miatt azok különböző részeit várhatóan közös közbeszerzési eljárásnak kell alávetni. A törvényi háttér miatt egyes eszközbeszerzések és belső építési munkák is elhúzódhatnak.

 

Közbeszerzési eljárást akkor kell lefolytatni, ha a tervezett beruházások értéke átlép egy meghatározott összeget. Ez a munkálat vagy beszerzés jellegétől más és más lehet, a vásárolt áru szállítására a megbízást vagy az elvégzendő munkát pedig az kapja, aki a legkedvezőbb ajánlatot teszi. A közbeszerzési eljárás – szintén értékhatároktól függően – lehet meghívott résztvevők között zajló vagy úgynevezett nyílt eljárás, ami nyilvánosan van meghirdetve és bárki ajánlatot tehet rá.

 

A folyamatban lévő pályázatokkal kapcsolatban a változó jogszabályi háttér miatt és a törvényesség biztosítása érdekében a harkányi önkormányzat több közbeszerzési szakértővel is konzultált, ami során felmerült az egybeszámítási kötelezettség horizontális vizsgálatának kérdése is. Ennek értelmében elképzelhető, hogy nem csak pályázatonként, hanem a különböző pályázatok részfeladatainak jellegét tekintve is egységesnek kell tekinteni egyes munkafolyamatokat.

 

Mint dr. Markovics Boglárka kérdésünkre elmondta, ez annyit jelent, hogy hiába van szó különálló projektekről – egyesével bőven közbeszerzési értékhatár alatt -, sok esetben az azonos jellegű munkavégzésre adott megbízást más pályázatok hasonló elemeire való tekintettel is figyelembe kell venni. Adott esetekben több kisebb fejlesztés azonos jellegű munkáira közös közbeszerzési eljárást kell kiírni. Azt, hogy ebben pontosan mely pályázatok mely elemei és milyen csoportosításban érintettek, a következő napokban összegzik – mondta a jegyző.

 

Az adott pályázatok tartalmát ez az eljárásrend nem befolyásolja, mint ahogy nem fog egyetlen fejlesztés sem elmaradni.

 

Az érintett beruházások körébe tartozhat a bölcsőde, melynek kialakítására a Városgazdálkodási Zrt-vel előkészített szerződés is visszakerült a fiókba, illetve feltehetően a művelődési ház belső munkálatait is egy közbeszerzési eljárás fogja késleltetni.

 

Időrendiséget tekintve korai lenne bármit is mondani, de a bölcsi őszi megnyitása egyelőre úgy tűnik, nem fog késni. A pályázatok előkészített szerződései, műszaki leírásai és tervei a későbbiekben is felhasználhatóak, így a közbeszerzési eljárások kiírása csupán egy adminisztratív többletfeladatot gördít az önkormányzat elé, esetenként legfeljebb néhány hónappal hosszabbítva meg a befejezéshez szükséges időt.