Háromszáz sportolót várnak, öt éves lesz a legfiatalabb versenyző

Helyi - szerző: HH

A Pécsi Ritmikus Gimnasztika Egyesület jövő hétvégén rendezi az immár szokásos tavaszi nemzetközi versenyét, a Pécs Kupa ritmikus gimnasztika (RG) korosztályos viadalt. 

 

A sportesemény május 19-és és 20-án – szombaton és vasárnap – reggel 9-től este 21 óráig tart a Petőfi utcai sportcsarnokban, a belépés ingyenes.

 

Ezúttal szakítva a korábbi hagyományokkal, a verseny Harkányban kerül megrendezésre, a városi sportcsarnokban. A helyszínt egyrészről azért választottuk, mert a szövetség kérésére az időpontot változtatnunk kellett, másrészt úgy gondoltuk, hogy újdonságot fog jelenteni a résztvevők számára az új helyszín – tájékoztatott Heszné dr. Laczó Andrea. A sportmendzser megjegyezte: Harkányban tárt karokkal fogadták rendezvényünket, így a pünkösdi hétvégén megrendezésre kerülő verseny apropóján még több külföldi ismerkedhet meg a város szépségével, a gyógyfürdő szolgáltatásaival. A város minden bizonnyal kiváló házigazdája lesz az eseménynek.

 

Ezúttal 10 ország 290 versenyzője vesz részt a két napos viadalon. A már visszatérő orosz és ukrán, valamint a szomszédos országokbéli vendégek mellett 3 csapat is érkezik Finnországból.

 

Korosztályos verseny lesz, szombaton az I. osztályúak, vasárnap a II. osztályúak versenyeznek 6 együttes kéziszer csapat mellett. A legkisebb versenyző mindössze 5 éves, a felnőtt I. osztályban pedig hat versenyző is összeméri tudását.

 

A Pécsi RGSE 50 versenyzője fog szőnyegre lépni, ami rekordnak számít, ennyi pécsi lány még nem versenyzett a Pécs kupa nemzetközi versenyeken. Ez jelzi, hogy a sportág egyre népszerűbb, és az egyesületünk, mint a vidék legjobb és legeredményesebb egyesülete jó úton jár a tehetségek felkutatása és menedzselése területén is – jegyzi meg Heszné dr. Laczó Andrea, hozzátéve, a pécsi egyesület több versenyzője is dobogóra esélyes az egyéni összetett versenyben, szerenkénti eredményhirdetéseken pedig további számos érmet várnak.

 

A Pécsi Ritmikus Gimnasztika Egyesület 1993-ban alakult, idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. 2011-ben újjászerveződött Baranya megye első ritmikus gimnasztika egyesülete.

 

Az egyesület célja alapvetően ezen olimpiai sportág népszerűsítése, a lányok egészséges életmódra nevelése, a sport a mozgás megszerettetése, a sportág Budapest központúságának ellensúlyozása. Az utóbbi években a sportág megkerülhetetlen, legeredményesebb stabil vidéki bázisa lett.

 

Az egyesület kiemelt célja az utánpótlás nevelés, a tehetséges gyermekek felkutatása, a tehetségek gondozása. A sportkörben jelenleg mintegy 70 lány edz, a legfiatalabb 2013-es születésű, csupán 4 éves, a legidősebb 17, immár felnőtt kategóriájú. A vezető edző Oroszországból, az RG hazájából érkezett.

 

Az egyesület 2017-ben fennállása legnagyobb sikerét érte el, ugyanis 42 egyesület közül a negyedik helyen szerepeltek, a legjobb vidékiként. 2011-ben két versenyzőjük volt tagja a magyar junior együttes kéziszer válogatottnak, akik a Minszki Európa Bajnokságon 9. helyezést értek el. Évek óta a Magyar RG Szövetség által rendezett versenyek résztvevői, és többször dobogós helyezettei vagyunk – mondta Heszné dr. Laczó Andrea.

 

2017-ban az egyetlen vidéki egyesület voltunk, akiknek 2 válogatott versenyzője is volt, egyikük a felnőtt, másikuk a junior együttes kéziszer válogatott tagjaként. A junior válogatott Európa Bajnoki 10. a felnőtt válogatott világbajnoki 17. helyezést szerzett. 2017-ben versenyzőnk, Ákoshegyi Eszter bekerült a junior EB-re készülő egyéni válogatott keretbe, és minden bizonnyal részt vesz egyedüli vidékiként a 2018-as júniusi EB-n – tette hozzá a sportmenedzser.

 

A ritmikus gimnasztika olimpiai sportág. A legnőiesebb sportágnak nevezik, hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, melyet érdemes már óvódás korban elkezdeni. A lányok felnőtt korukra hat szerrel dolgoznak, labdával, kötéllel, karikával, buzogánnyal, szalaggal, mutatnak be zenére másfél perces gyakorlatokat. A sportág alapvetően Budapest centrikus, azonban az utóbbi években vidéken is egyre szélesebb a sportág tábora. 2017-ben Magyarország Európa bajnokságot rendezhetett.