Három lépés: 3,3 milliárd forintból újulhat meg a fürdő

Helyi - szerző: KT

A Kormány a rendkívüli intézkedésekre szolgáló tartalékból történő átcsoportosítással – az egyes kiemelt kormányzati kötelezettségek végrehajtására való tekintettel – a turizmus regionális fellendítése érdekében a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő fejlesztésének támogatása mellett döntött.

 

A támogatási szándékot Baksai Tamás, Harkány polgármestere is megerősítette, jelezve, a részleteket szombaton sajtótájékoztató keretében ismertetik.

 

A támogatás keretében a miniszterelnök egyetért a bemutatott és megtárgyalt koncepció szerinti medencecsarnok és gyermekbirodalom kivitelezésének megvalósításával, és azzal, hogy a beruházás mindösszesen legfeljebb 3.355.467.000 forint összegű költségvetési támogatásból valósuljon meg – áll a legutóbbi Magyar Közlönyben. Leszögezik: a kivitelezéseket követően a gyógyfürdő üzemeltetője a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. marad.

 

A határozat értelmében a miniszterelnök arra utasította a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon a 2019. évi költségvetés Turisztikai fejlesztési célelőirányzat javára összesen 500 millió forint rendelkezésre bocsátásáról 2019. február 28-ig a beruházások első ütemének megvalósulása érdekében.

 

Orbán Viktor arra is utasította a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon a beruházás második ütemének megvalósításához 2020-ban szükséges legfeljebb 1.531.000.000 forint forrás biztosításáról a turisztikai keret javára.

 

A miniszterelnök a harmadik ütemmel kapcsolatban 2021. évben ahhoz szükséges legfeljebb 1.335.516.400 forint forrás biztosítását is elrendelte.

 

A miniszterelnök egyetértett azzal, hogy a Gyógyfürdő jövőbeni üzemeltetési költségeinek optimalizálása érdekében megvalósíthatósági tanulmány elkészítése szükséges, mely a kormány részére bemutatott tervek szerint vizsgálja egyes kiegészítő beruházások szükségességét és költségigényét, illetve azok megtérülését – a fürdő környezetében egy fedett sportuszoda megvalósíthatóságának vizsgálatával.

 

A további beruházások 2020. június 30-ig megvalósuló előkészítési fázisára 454.475.500 forint forrást biztosítottak.