100 éve történt a szarajevói merénylet

Életmód - szerző: KT

Az első világháború ürügyéül szolgáló merénylet 100. évfordulójára emlékeznek Európa országainak képviselői Szarajevóban. Szerbia nem vesz részt a rendezvényen. Ferenc Ferdinánd főherceget, az Osztrák-Magyar monarchia örökösét 1914-ben e napon lőtte le Gavrilo Princip.

 

 

Akik nem jönnek el, azok nemcsak a múlthoz való hozzáállásukat fejezik ki ezzel, hanem egyben azt, amit a térség jövőjéről gondolnak – mondta Alija Behmen, Szarajevó polgármestere.

 


Gavrilo Princip személye megosztja a közvéleményt. Amíg Szerbiában hős nacionalista, sokan terroristának tartják. Hazájában nemrég szobrot emeltek tiszteletére.

 

A főherceg ellen két merénylet történt. Az első, kézigránátos támadásban kilencen sérültek meg, köztük Ferenc Ferdinánd szárnysegédje is. A hadgyakorlat megtekintésétől eltántoríthatatlan főherceg őt ment meglátogatni, amikor cseh sofőrje végzetes hibát ejtett: nem követte a módosított útvonalat, hanem az eredeti kórházba vezető szakaszon akart végighajtani, amikor Oskar Potiorek táborszernagy rászólt. Forgolódni kezdett, aminek következtében hat autó dugóba került.

 


A tervezett merényletek résztvevőjeként Gavrilo Princip egy hídnál várta a főherceget, de a módosított útvonalat látva meghiúsultnak vélte tervét. Az izgalmak során leesett vércukra miatt egy pékségbe ment, ahonnan kilépve néhány méterre találta magát Ferenc Ferdinánd konvojától.[pullquote]Zsófia és Ferenc Ferdinánd 14 éves házasságuk alatt először utazott egy autóban.[/pullquote]Zsófia hercegnő – akit a bécsi udvar származása miatt nem kedvelt – a közvetlen közelről leadott két lövés után még egy órát életben volt, a főherceg azonnal meghalt.

 

A szerb diák úszva próbált elmenekülni, de elfogták, 20 évet kapott. A merénylet a rigómezei csata évfordulóján történt, ami fontos esemény a szerb történelemben. A meggyilkolt Ferenc Ferdinánd a Habsburg megszállás jelképe volt a szerbek számára, a gyilkosság pedig a négy évig tartó, akkor már küszöbön álló világháború okát szolgáltatta.