2024-ben is a fejlődés útján

Életmód - szerző: |X|

A Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) évtizedek óta a régió meghatározó gazdasági szereplője, a hazai építőipari alapanyaggyártók jelentős képviselője. A vállalat jövőbeni terveiről és az építőipar helyzetéről Szilágyi Zsolt, a DDC elnök-vezérigazgatója nyilatkozott.

 

Az építőipar, azon belül is az építőanyag-ipar jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe Magyarországon.  Az iparág további csökkenése, zsugorodása viszont már nem várható, és a jövőre nézve optimizmusra adnak okot a kormányzati intézkedések, kiemelve az új családtámogatási rendszereket. Bízunk benne, hogy ezek a lépések pozitív hatással lesznek az iparág fejlődésére és hosszú távú stabilitására.

 

A DDC-t tekintve, az idei évben is folytatjuk a CO2 lábnyom csökkentésére irányuló törekvéseinket. Külön öröm számunkra, hogy hosszú előkészítő munka után tavaly sikerült a beton szabványban elismertetni a CEM II/B-LL 42,5 N cementet és az abból készült betontermékeket.  Ennek a cementfajtának a CO2 kibocsátása átlag alatti, így az ebből készült betontermékek gyártása is alacsonyabb szén-dioxid kibocsátással jár. Emellett a gyártási tevékenységünkhöz felhasznált zöld energia arányának további növelésével haladunk a zéró kibocsátás stratégiánk megvalósítása felé.

 

A Váci Cementgyárban jelentős beruházást indítunk 2024-ben. A klinkerégető forgókemence meghajtásának fődarab-cseréjét fogjuk elvégezni az év közepén. A beruházás egyik fontos része, hogy a gépelemek gyártásakor felhasznált anyagminőségben is jelentős a változás; közel 15%-kal megnövelt keménységgel számolunk, ezzel javítva a gépelemek élettartamát. A projekt méretét mutatja, hogy a megvalósítása során 5 ország szakemberei (finn, német, kínai, cseh, magyar) dolgoznak majd együtt, és a 2020-ban befejezett 9 milliárd forintos környezetvédelmi beruházás óta eltelt időszak legnagyobb értékű ráfordítása.

 

Arra is nagyon büszkék vagyunk, hogy ismét elnyertük a Magyar és a Hazai Termék védjegyhasználati jogot. Nemzetközi minta alapján, de magyar alapanyagokból, magyar munkaerő segítségével, hazai gyárakban állítjuk elő a kiváló minőségű cementtermékeinket. Célunk, hogy 2024-ben is kiváló minőségű termékekkel és magas szolgáltatásokkal támogassuk az építőipar szereplőit.

 

Az évek óta tartó nehéz gazdasági helyzetünk ellenére folytattuk és folytatjuk társadalmi felelősségvállalási programunkat. 2023-ban a Zöld Megoldás-pályázatot immár 12., míg a DDC a Tehetségekért ösztöndíjprogramot 20. alkalommal írtuk ki, valamint 7. alkalommal meghirdettük a Zöld Alternatíva Vetélkedőt és egyéb segítő, edukációs partneri együttműködéseket kezdeményeztünk.

 


 

A középiskolásoknak szóló Zöld Alternatíva Vetélkedőn eddig közel 700 fiatal részesült edukációban az évek során, a Zöld Megoldás-pályázat keretében – a 12 év során – 65 „zöld” projekt valósult meg mintegy 90 millió forintból, míg a „Duna-Dráva a Tehetségekért” ösztöndíjprogram keretében 1.525 általános és középiskolás diák részesült 120 millió forint támogatásban a működési régiónkban.

 

A transzparens működésünket továbbra is fenntartjuk mind cementgyárainkban, mind pedig betonüzemeinkben, kavicsbányáinkban. 2024-ben is nyílt napokkal fogjuk várni az érdeklődőket, valamint külső kommunikációval erősítjük a működésünk bemutatását.

 

Ahogyan eddig, úgy a továbbiakban is kiemelt hangsúlyt fordítunk munkavállalóink jóllétére. Idén ismét megrendezzük a hagyományosnak tekinthető családi napunkat, valamint fenntartjuk, a dolgozói juttatási csomagunkat. A közelmúltban szerzett szakmai díjak is megerősítik, hogy jó úton haladunk a fenntarthatóság, a munkavállalói elégedettség és a társadalmi felelősségvállalás terén.