Munkahelyet teremtett a terehegyi gazdaság

Helyi - szerző: HH

Munkahelyet teremt és felelős gazdálkodásra késztet az a két hektáros gazdaság, amit az önkormányzat a Start munkaprogram mellett hozott létre. A gyógynövényeket értékesítésre termesztik, de a termény egy részét helyben is fel szeretnék dolgozni – tudtuk meg Gitta Gábortól, a gazdaság felelős munkatársától.

 

 

A terehegyi faluház mögött húzódó kéthektáros terület idén került vissza az önkormányzat kezelésébe. A Start munkaprogramnak köszönhetően 12 fő foglalkoztatására nyílt lehetőség, így márciusban egy helybéliekkel megvalósított gazdaságban fogtak neki az ősszel elhanyagolt föld megmunkálásának, vállalva annak szinte egész éves gondozását.

 

Gitta Gábor elmondta: az elmúlt hónapokban többek között tök és körömvirág is került a veteménybe, valamint a múlt hét végén ültettek el 1000 tő levendulát. Amellett, hogy a gyógynövényeket értékesítésre szánják, a termény helyben való feldolgozásra is lehetőség van, a tökből olajat és italt is érdemes készíteni – véli.

 

A feladatok koordinálásért és elvégzéséért felelős munkatárs megemlíti, hogy a gazdaságot igyekszenek vegyszermentesen üzemeltetni, így csalán- és paradicsomlevél ázatából készített permetszert terveznek használni.


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.