Élőhelyeket ment meg a holtág vízutánpótlása

Életmód - szerző: HH

A mesterséges beavatkozások következtében kialakult kedvezőtlen folyamatok visszafordítása érdekében szükségessé vált a Cún és Szaporca térségében lévő holtág megfelelő vízutánpótlásának biztosítása. A projekt az Ős-Dráva program keretében valósult meg, a célterületének számító szaporcai meder feltöltődése napjainkban is folytatódik.

 

 

Vízutánpótlás hiányában a holtágban a vízzel borított területek, és így a vizes élőhelyek is fokozatosan visszaszorulnak – tudatja a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

 

A vízpótlás a Fekete-vízből duzzasztással tápcsatornán keresztül biztosítható. A Cún–Szaporcai holtág vízpótlása a Fekete-vízből történik, amelyhez duzzasztó műtárgy épült. A Cúni duzzasztó alkalmas a 100 éves visszatérési idejű nagyvizek átvezetésére.

 

A víz a duzzasztóval egybe épített vízkivételi zsilipen keresztül jut az 1250 méter hosszú tápcsatornába, végül a holtágba. A tápcsatorna vízszállító képessége 400 liter másodpercenként. A tápcsatornán az átközlekedést 3 darab áteresz biztosítja, ezen kívül egy darab halrács és 1 darab vízrajzi mérőszelvény épült.

 

A vízpótlás megvalósítását biztosító műszaki létesítményeken kívül a holtág vízszintjének, a környező területek talajvízszintjének, valamint a Fekete-víz és a tápcsatorna által szállított vizek mennyiségének mérésére monitoring létesítmények épültek. Ez három vízmércéből, 5 darab talajvízfigyelő kútból és egy vízrajzi mérő műtárgyból áll.

 

A kivitelezést több körülmény nehezítette, négy alkalommal alakult ki az átlagosnál magasabb vízállás a munkaterületen, ezért a projekt teljes időbeli átütemezése vált szükségessé a sikeres megvalósíthatóság érdekében.

 

A projekt lényegesebb eredményei közt tarják számon, hogy a természetes eredetű lefolyásból származó víz visszatartásával és a holtágba való vezetésével biztosíthatóvá vált a víz meghatározó szerepének visszaállítása a térségben, valamint az ökológiai és természeti értékek megóvását, a vizes élőhelyek fenntarthatóságát, az őshonos fajok megtartását.

 

A projekt során megvalósított fejlesztések hozzájárulhatnak az elmaradott ormánsági térség felemelkedése szempontjából fontos turizmus és természeti környezet fejlődésének elősegítéséhez is.