Harkányi vonatkozású rendőrségi hírek

Helyi - szerző: HH

A szüreti időszak befejeztével mind gyakrabban történnek betörések a téli hónapokban elnéptelenedő szőlőhegyeken és zártkerti területeken. Ez alól sajnos Harkány térsége sem kivétel.

 

Az elmúlt két hónapban összesen 10 alkalommal kellett nyaraló-, és pincebetörésekhez kivonulnia a bűnügyi szolgálat munkatársainak. Komoly veszélyforrást jelenthet, ha a pince vagy nyaraló tulajdonosa az elhagyott épületben „telelteti” át értékeit, mivel a televíziók, DVD lejátszók parabola beltéri egységek, gázpalackok a feketepiacon még mindig viszonylag jó áron értékesíthetők.

 

Októberben nem egy alkalommal fordult elő, hogy éjszakai időpontban ténykedő tolvajok víkendházakból LED televíziókat és egyéb értékeket zsákmányoltak. A rendőrség az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében, a víkendtelepen fokozta a járőrtevékenységet, azonban a komolyabb kárérték megelőzése érdekében nagyobb körültekintést kér minden érintett tulajdonostól.

 

A pincéket sem kímélik a tolvajok

 

Az egész ablakot kibontotta a falból a tolvaj, úgy jutott a pincébe a Diósviszlói szőlőhegyen. A tulajdonos jó egy hónapja nem járt birtokán, és amikor október első napjaiban a hegyre érkezett, egy gázolajjal telki marmonkanna, és néhány üres műanyag vödör hiányát észlelte. Az eset kapcsán okozott rongálási kár meghaladja a tolvaj által eltulajdonított értéket. Az ismeretlen elkövető egy másik Diósviszlói présházba is járt, ahonnan 10.000.-forint értékben benzint és szerszámokat tulajdonított el. A rongálási kár itt is az eltulajdonított érték legalább háromszorosára rúg. Szintén az ablaktok kifeszítésével hatolt be tolvaj két Márfai présházba is. Az egyik helyről műszaki cikkeket és élelmiszert vitt el, míg a másik épületből egy rádiósmagnónak és különféle kézi szerszámoknak veszett nyoma.

 

A fűtési szezonnal együtt a falopások idénye is beköszöntött. Térségünkben évről-évre egyre komolyabb problémát jelentenek a tűzifalopások, melyek száma folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Ennek egyik oka, hogy az erdőterülettel rendelkezők nem fordítanak kellő figyelmet területeik őrzésére. Június óta nem járt birtokán azaz erdőgazdálkodó, aki október végén tett feljelentést a rendőrségen nagyobb értékre elkövetett falopás miatt. A tolvajok 800.000.-forint kárt okozva 70 köbméter vegyes tűzifát tulajdonítottak el a Diósviszlói hegyen található területről.

 

„Ki mit talál övé” – hangzik a népszerű gyermekmondóka. Ez azonban a valóságban nem így van. A törvény jogtalan elsajátításnak és így bűncselekménynek minősíti azt is, ha valaki egy általa közterületen talált tárgyat sajátjaként kezel ahelyett, hogy a Polgármesteri Hivatal talált tárgyak osztályán leadná azt. Ezért indult eljárás az ellen az ismeretlen ellen, aki októberben a Harkányi Művelődési Ház mögötti parkolóban egy helyi fiatalember elvesztett mobiltelefonját megtalálta, és eltulajdonította. A kár értéke 60.000.-forint, a tolvajt keresi a rendőrség.

 

Beköszöntött az őszi időjárás, ami magával hozta a nedves útburkolatot és a ködös reggeleket. Az őszi balesetek jelentős része a nyálkás, csúszós útburkolaton való helytelen közlekedésre és a rossz látási viszonyokra vezethető vissza.

 

Ősszel és télen fokozott jelentősége van, hogy különösen esős, ködös időben és korlátozott látási viszonyok között a járművezetők fokozottan figyeljenek egymásra, valamint a közlekedés többi résztvevőjére. Csökkent látási viszonyok között még a megszokottnál is nehezebben észlelhetőek, az álló kocsisor, illetve a tömegközlekedési járművek mögül az úttestre lépő gyalogosok, akik egyrészt balesetek okozóivá, másrészt áldozattá válhatnak. A nedves útburkolaton, a nyáron megszokott sebességgel közlekedni már nem biztonságos, a biztonságos közlekedés legegyszerűbb módja a sebesség csökkentése.

 

A balesetek megelőzése érdekében kérjük mindazokat, akik alkonyat után, vagy hajnalban kelnek útra, fokozottan ügyeljenek járműveik kivilágítására. A kerékpárosok ne feledjék, hogy lakott területen kívül a láthatósági mellény viselése kötelező.