53 ember halt meg munkahelyi balesetben Magyarországon

Életmód - szerző: Kacsúr Tamás

Ma van a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapja, amit 2003. óta az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) kezdeményezésére tartanak, Magyarországon 2012-ben nyilvánították hivatalosan emléknappá.

 

 

Tavaly 53 ember veszítette életét munkavégzés közben Magyarországon, ebből 6 halálos kimenetelű munkahelyi balesetet regisztráltak a fővárosban – ismertette Budapest Fővárosi Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve munkavédelmi igazgatóhelyettese sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

 

Velicsek Ildikó, a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapján tartott rendezvényen kiemelte: a legtöbb halálos munkabaleset az építőiparban fordul elő, a magasból történő leesés következtében, ezt követi a mezőgazdaság. Az adatokról megjegyezte, hogy több halálos baleset 2012-ben történt, de a vizsgálatok elhúzódása miatt a tavalyi statisztikában jelennek meg.

 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az egységes munkavédelemben a foglalkozási megbetegedésben elhunytakat is meg kell említeni. Budapesten 2013-ban két foglalkozási eredetű halálos megbetegedés fordult elő, mindkettő azbeszt okozta daganat egykori hajógyári dolgozóknál – közölte. Rámutatott ugyanakkor, hogy a bejelentési fegyelem nagyon rossz, az ilyen megbetegedést a diagnosztizáló orvosok gyakran elmulasztják bejelenteni a területileg illetékes munkavédelmi hatóságnak.

 

Velicsek Ildikó elmondta: a hatóság a súlyos munkabaleseteket, ahogy a halálosakat is, köteles kivizsgálni. Tavaly több mint háromezer, három napon túl gyógyuló fővárosi munkabalesetről készült jegyzőkönyvet vizsgáltak át, és ahol indokolt volt, ott soron kívüli ellenőrzést tartottak. Budapesten a veszélyes tevékenységet folytató üzemek ellenőrzésére külön hangsúlyt fektetnek. A megtörtént halálos munkabalesetek között említette, amikor egy parkfenntartó cég dolgozója darázscsípés miatt azért halt meg a mentőben, mert nem volt a helyszínen ellenanyag. A halálos balesetek megelőzése a dolgozók és munkáltatók mellett a foglalkozás egészségügyi dolgozók és munkavédelmi szakemberek közös felelőssége – mutatott rá.

 

Április 28-án van a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapja, a szakszervezet ebből az alkalomból a munkahelyi védelem és biztonság fontosságára kívánja felhívni a figyelmet – mondta Fiedler Péter, a Liga Szakszervezetek kommunikációs vezetője. Hozzátette: a munkavédelmi szabályok betartása a munkavállaló és a munkáltató közös érdeke és felelőssége, tavaly több mint 17 ezren szenvedtek valamilyen balesetet munkavégzés közben. A Liga Szakszervezetek szerint a halálos munkabalesetek száma elfogadhatatlanul magas. Míg az elmúlt három évben folyamatosan csökkent a munkabalesetben elhunytak száma, addig tavaly hirtelen megugrott – mondta. Fiedler Péter tájékoztatása szerint a Liga Szakszervezetek a megelőzés érdekében ingyenes munkavédelmi szolgáltatást nyújt. A tagok bejelentésére munkavédelmi szakértőt delegálnak az érintett munkahelyre, aki felméri és a munkáltatóval közösen megpróbálja megoldani a helyzetet. Ha ez nem sikerül, további lépéseket tesznek – mondta.

 

A Belgrád-rakparton megtartott eseményen felállították a munkabalesetben elhunyt ismeretlen munkavállaló sírját, amely egy ásóból, fejszéből és munkavédelmi sisakból készített kereszt, és egy betonoszlopra magasnyomású vízzel – úgynevezett inverz graffiti technikával – emléktáblát létesítettek.

HH/MTI