Müller Cecília szerint elkezdődött a harmadik hullám

Belföldi hírek - szerző: HH

Az adatok szerint egyértelműen emelkedő szakaszba lépett a fertőzöttek száma, így a koronavírus-járvány harmadik hullámának kezdetéről beszélhetünk – mondta Müller Cecília.

 

Az országos tisztifőorvos ezt a koronavírussal kapcsolatban tartott szokásos napi felolvasáson mondta, miközben ismertette: szerdán 2853-mal nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, jelenleg 4021 ember szorul kórházi kezelésre, a lélegeztetőgépen lévő betegek száma 332-re emelkedett, és 104-en hunytak el. Az aktív fertőzöttek száma is növekedett, 78 625-en otthonukban vagy valamelyik kórházban gyógyulnak – ismertette a számokat a tisztifőorvos. Hozzátette: ezért is nagyon fontos az oltási terv pontos, folyamatos és következetes végrehajtása.

 

Magyarországon jelenleg többféle oltóanyag engedélyezett; a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik V oltóanyagokkal már megkezdődtek az oltások, a kínai Sinopharm-vakcinát viszont még vizsgálják. Igyekeznek mind a dokumentáció átnézésével, mind a laboratóriumi vizsgálatokkal mielőbb végezni, hogy az oltóanyagot minél előbb rendelkezésre tudják bocsátani.

 

Jelezte, csütörtök este is várnak még egy oltóanyagszállítmányt az AstraZenecától, azonban a 88 ezer adag helyett 83.500 adag érkezik, ami 41.750 ember oltására lesz elég. Ezt a mennyiséget jövő héten tervezik kiszállítani az háziorvosokhoz.

 

Müller Cecília elmondta, hogy ismét munkába állnak a szűrőbuszok, ahol antigénalapú gyorsteszt elvégzésére lesz lehetőség azoknál, akiknél a háziorvos megrendelte azt. A szűrőbuszhoz érkezőknél amennyiben pozitív az eredmény, megállapítják a fertőzöttséget. A negatív eredmény után azonban a mentőszolgálat munkatársai – szintén a helyszínen – elvégzik a PCR-tesztet is, amit laboratórium értékel majd ki.