Épp 14 éve, egy esős napon ment el az utolsó vonat

Helyi - szerző: HH

Napra pontosan 14 éve, hogy elhagyta a harkányi állomást az utolsó, 38121-es személyszállító vonat, mivel a minisztérium túl alacsonynak találta az utasforgalmat, melynek okaira nem mutatott rá. A vonalon 97 éven át zajlott a forgalom.

 

 

A 62. számú vasútvonalon Középrigóc és Sellye közötti szakaszán 2006. májustól, Sellye és Villány közötti szakaszán 2007. március 4-től nem közlekednek személyszállító vonatok – részletezte az Új Harkányi Hírek kérdésére a MÁV.

 

Bizonyos szakaszokon kisebb mennyiségű áruszállítás, teherforgalom most is van; tehervonatok a cementgyártással kapcsolatos anyagokat és faanyagokat szállítanak Villány és a beremendi cementmű, Sellye és Vajszló, illetve Sellye és Drávafok között. E szakaszokon folyamatosan ellenőrzik is a pálya állapotát, valamint elvégzik a biztonságos vonatközlekedéshez szükséges karbantartásokat.

 

Megkerestük a vasúttársaságot, hogy megtudjuk, milyen munkálatok vannak tervben a forgalomból kizárt vonalrészeken, de azt közölték, hogy tervezett karbantartás nincs, az esetleges hibákat bejelentés esetén természetesen elhárítják.

 

A funkciójukat vesztett ingatlanok többnyire üresen állnak, de Beremend-Cementmű, Nagyharsány, Siklós, Máriagyűd, Harkány, Kémes, Sámod illetve Vajszló állomásokon történtek kisebb értékben ingatlanértékesítések, valamint rakterületeket is adtak bérbe.

 

A Középrigóc illetve Sellye és Villány közötti 62. számú szakasz ismételt munkába állításáról vagy annak terveiről nem tudnak beszámolni, így biztos, hogy a következő évek Harkányban vonatok nélkül telnek majd.