Tisztifőorvos: a járvány harmadik hullámának felszálló szakaszában járunk

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

A koronavírus-járvány harmadik hullámának felszálló szakaszában járunk – mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília megjegyezte, a második hullám lefele menő szakasza a közelmúltban megtorpant, és erről a magasabb szintről indul a harmadik hullám.

 

A napi ezres esetszám egyik napról a másikra duplájára nőtt, most pedig már majdnem háromezer új fertőzöttet – szombaton 2912 új pozitív esetet – regisztrálnak – közölte. Emiatt tart a megbetegedések számának exponenciális növekedésétől, ami nagyobb terhet róhat az egészségügyi intézményekre.

 

Müller Cecília arról is beszélt, hogy bizonyos szakemberek szerint a felfutást az új, nagyobb fertőzőképességű vírusvariánsok megjelenése okozza. A brit mutánsból, aminek a megbetegítő képessége 70 százalékkal magasabb a korábbinál, Magyarországon 322 esetet detektáltak. Kiemelte: a brit mutánsnál a szakemberek szerint az oltóanyagok hatásosak, a brazil és a dél-afrikai változatoknál azonban erről nincs még elég tapasztalat.

 

Emlékeztetett: Magyarországon már ötféle védőoltással élhet a lakosság, amelyek közül állítása szerint mindegyik 70 százalék feletti hatékonyságú.

 

Az újonnan engedélyezett kínai Sinopharm-vakcina elölt, inaktivált vírust tartalmaz teljes egészében az örökítőanyaggal, a fehérjével és a burokkal, amivel erőteljes immunválaszt vált ki – ismertette. Az országos tisztifőorvos megjegyezte: a magyar vakcinafejlesztés is ezt a technológiát választotta, hiszen azon túl, hogy így az immunválasz erőteljesebb és akár hosszabban tartó lehet, ha változik a vírus, ez a technológia később nagyobb mozgásteret enged. Akár néhány hónap alatt adaptálják az oltóanyagot egy új variánsra – tette hozzá.