Házakat rombolhattak volna le a Drávaszabolcson talált bombák

Baranya - szerző: HH

Nem csak gázrobbanás fenyegetett kedden Drávaszabolcson, ahol egy megrongálódott gázcsonk majd annak következtében az aljnövényzet is lángra csak kapott. A földmunkák során ugyanis két világháborús robbanótest is előkerült közvetlen a tűzeset helyszínén, amik ha felrobbannak, elpusztíthatták volna a környező házakat.

 

Mint az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred közölte az új Harkányi Hírekkel, egy 10,5 centiméter átmérőjű német repesz-rombológránát és egy 7,5 centiméteres ugyancsak német repeszgránát került elő. A tűzszerészek járőrparancsnoka megállapította, hogy a világháborús robbanóeszközök szállítható állapotban vannak, így a katonák elvitték és még aznap meg is semmisítették azokat egy arra kijelölt robbantási területen.

 

A tűzszerészek kiemelték: minden világháborús robbanótest veszélyes, a megviselt, rozsdás külső megjelenésük ellenére ezek az eszközök belül hermetikusan zártak, így olyan állapotban lehetnek, mint amikor legyártották azokat. A bennük elhelyezett robbanóanyag még érzékenyebbé válhatott az elmúlt hosszú évtizedek során, ami növeli a szunnyadó robbanótestek működésbe lépésének kockázatát, ha nem szakszerű fizikai behatás éri azokat. Ezért nem szabad ezeket az eszközöket megbolygatni, hanem gyanú esetén kötelező a rendőrséget értesíteni, akik kimennek a bejelentésre és megvizsgálják, hogy valóban katonai eredetű robbanótest került-e elő.