Jön a tavaszi lomtalanítás, nagy változás közeleg a szemétszállításban

Helyi - szerző: HH

Idén első alkalommal szerdán és csütörtökön, azaz március 22-én és 23-án viszik el a tavaszi lomtalanítás során utcára került használhatatlan, megunt dolgokat.

 

Lomtalanításra idén is két alkalommal kerül sor, ezek dátuma március 22. és 23. után valamikor októberben van, de ekkor már a Mol leányvállalata bonyolítja azt a Dél-Kom helyett. A júliustól tervezett átállás korántsem nevezhető zökkenőmentesnek, ugyanis korábban a két vállalat nem tudta eldönteni, hogy melyikőjük az illetékes a második félév szállítási rendjét illetően, ami azóta sem látott napvilágot.

 

A lomot az azt gyakran szétdobáló gyűjtögetők miatt célszerű csak kora reggel, 6 óráig kitenni a kukák mellé. A szóródó anyagoknak zsákokban, dobozokban a helye, illetve a lomtalanítás alkalmával nem viszik el az építési törmeléket és a zöldhulladékot, valamint az állati tetemeket sem. Szintén a ház előtt marad a veszélyes hulladék, mint például a festékes és olajos doboz, akkumulátor, gumiabroncsok és a különböző elektronikai hulladékok, így a TV vagy a hűtőszekrény is.

 

Április első hetétől szeptember utolsó napjáig tart a nyári szemétszállítási rend, amikor a kukákat hetente kétszer – hétfőn és csütörtökön – ürítik. Nemsokára kezdik a kerti munkák során keletkezett zöldet is elszállítani; április 5. után eleinte kéthetente jön érte a kukáskocsi.