Tajvan rakétavédelmi előrejelző radarrendszert telepített

Nagyvilág - szerző: GR

A világ legkorszerűbb rakétavédelmi előrejelző radarrendszerét telepítette Tajvan a sziget északi részén egy hegy tetejére – számolt be az eseményről a tajvani és a hongkongi média.

(képünk csak illusztráció)

Az 1,4 milliárd dolláros új haditechnikai eszköz képes a szárazföldi Kína felől érkező esetleges váratlan rakétatámadást több mint hat perccel a becsapódást megelőzően jelezni. A többfázisú figyelmeztető rendszer ötezer kilométeres távolságból is alkalmas a repülő tárgyak azonosítására.

A rendszer bírálói szerint a radar túlságosan drága, csupán néhány perccel növeli meg a felkészülés időtartamát, és megsemmisülhet egy támadás következtében. Ugyanakkor elemzők megállapítják, hogy az általa szolgáltatott információk megoszthatóvá válnak az Egyesült Államokkal, s így Tajvan Washington számára fontos szerepet kaphat a térségi védelmi hálóban.

„Ez még fontosabb, mint az extra percek, amelyeket a rendszer nyújthat” – állapította meg Kevin Cseng, egy tajpeji kiadású védelmi magazin főszerkesztője.

Tajvan a jelentések szerint még az 1995-1996-os „rakétaválságot” követően rendelte meg korai előrejelző rendszerét, amikor Peking a sziget első elnökválasztása alkalmából, a függetlenség deklarálásának veszélye miatt fenyegető rakétakísérleteket hajtott végre. A sziget számára még ma is a legnagyobb védelmi kihívást a Tajvani-szoros túloldaláról rá irányuló több mint ezer ballisztikus rakéta jelenti.

A kínai polgárháborút követően, 1949-ben a Kuomintang-kormány Tajvanra menekült, s az ENSZ-ben 1971-ig a Kínai Köztársaság, vagyis Tajvan képviselte Kínát. Peking az „egy-Kína” elv alapján Tajvant területe részének tekinti, s a Kínai Népköztársaság, a Kínai Kommunista Párt vezetésének nyílt, rendre hangoztatott egyik legfontosabb célja az ország újraegyesítése.

(Forrás: MTI)