Érvénytelen TAJ-számmal is jár az oltás és a gyógyszer

Belföldi hírek - szerző: HH

Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir is ingyenes azoknak is, akiknek érvénytelen a TAJ-száma – jelezte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

 

Az adóhivatal április 7-ig csaknem 66 ezer olyan magánszemély adatát adta át a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), akik úgy halmoztak fel hathavi tartozást, hogy jellemzően még csak a fizetéskönnyítési igényüket se jelezték. Eddig 13 ezren kértek fizetési kedvezményt, az esetek 85 százalékában az adóhivatal engedélyezte is ezt, így több mint 213 millió forintnyi tartozásra kaptak könnyítést az érintettek – jelezte Izer Norbert.

 

Az egészségügyi hivatal ezt követően érvényteleníti az érintettek TAJ-számát, ami azzal jár együtt, hogy az állami egészségügyi szolgáltatást ingyenesen már nem vehetik igénybe. Aki rendezi a tartozását, annak a lehető leggyorsabban újra érvényessé válik a TAJ-száma. A koronavírus elleni küzdelemben a TAJ-szám esetleges érvénytelenítése azonban nem jár negatív következményekkel.

 

Az oltást azok a magyarok is megkaphatják, akik külföldön élnek és dolgoznak, ott van egészségbiztosításuk, de regisztráltak az erre kijelölt oldalon.