Mi a helyzet azokkal, akik nem akarják iskolába engedni a gyermekeiket?

Belföldi hírek - szerző: HH

Járványügyi helyzetben az intézményvezetők engedélyezhetik az iskolából való távolmaradást – jelezte Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter leszögezte, az oktatástól távol maradó gyermekek számára nem lesz biztosított a digitális oktatás. Ha valaki hiányzik, pótolnia kell a kimaradt anyagot.

 

Április 19-én az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozataiban fog újraindul a jelenléti oktatás, míg a felsősöknek és a középiskolákban május 10-ig kell várni a találkozásra. Arra a kérdésre, hogy kell-e majd maszk az iskolákban nem válaszolt.

 

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár leszögezte: a gyermekek óvodába küldése nem lesz kötelező, aki nem él a lehetőséggel az intézményvezetőnél jelezheti azt. Ott, valamint az iskolákban a szeptembertől március 5-ig érvényes protokollhoz térnek vissza, így újra kötelező lesz a hőmérőzés, a kézfertőtlenítés és a távolságtartás is. Megerősítette: az iskolából való távolmaradást a veszélyhelyzetben az iskola igazgatója engedélyezheti, ha a szülő nem engedné emberek közé a gyermekét. A távolmaradók számára nincs külön digitális oktatás, ők később ott csatlakozhatnak társaikhoz, ahol azok a jelenléti oktatásban tartanak.

 

Mindemellett érvényes az a szabály, hogy aki a tanév során 250 óránál többet hiányzik és az éves teljesítmény alapján nem osztályozható, az év végén osztályozó vizsgát tehet a tantestület döntése alapján – így számára is érvényes lehet a tanév.