Nemzetközi rangsor – előkelő helyet kapott a PTE

Baranya - szerző: PTE/HH

Egy szinttel előrébb, a 201-300. pozícióba helyezte a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) a londoni központú, Times Higher Education (THE) legfrissebb, szerdán nyilvánosságra hozott egyik rangsorában. Ugyanezen szervezet elsődleges, világrangsorában továbbra is a 601-800. kategóriában áll.

 

A PTE ezzel a helyezésével a legjobb magyar egyetem lett a 94 ország több mint 1000 egyetemét rangsoroló összevetésben. A kutatás, gondnokság, ismeretterjesztés és oktatás szempontjából is szigorú indikátorokkal felállított listát az angol Manchester, a Sydney-i, és a szintén ausztrál RMIT vezeti, míg a világrangsorban a Oxford, Stanford és a Harvard vezet.

 

A Pécsi Tudományegyetem továbbra helyet foglal a Times Higher Education Impact Ranking elnevezésű rangsorában, és így egyike a 94 országból rangsorolt, 1115 legjobb intézménynek. A londoni székhelyű cég a 17, ENSZ által elfogadott fenntartható fejlődési cél mentén értékelte az intézményeket. A PTE olyan egyetemekkel került egy kategóriába (201-300.), mint a francia Sorbonne, vagy az amerikai Massachusetts Egyetem, és olyan felsőoktatási intézményeket előzött meg többek között, mint a Pármai Egyetem vagy a Tokiói Tudományegyetem.

 

A listára a magyar egyetemek közül a PTE mellett felkerült a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem (egyaránt 301-400.), a Semmelweis (401-600.), az ELTE és a Széchenyi István Egyetem (egyaránt 601-800.) is. Az élmezőnyt egyébként az angolszász intézmények uralják, hiszen az első ötbe három ausztrál, valamint egy-egy brit és kanadai egyetem került, az első a Manchesteri Egyetem lett.

 

Természetesen örülünk az eredménynek, ugyanakkor van még hova fejlődni, és ennek a lehetősége adott, mert kiváló oktatókkal és hallgatókkal rendelkezünk – kommentálta a helyezést Miseta Attila, a PTE rektora.