Pajtaszínház-avatóval kezdődik az ormánsági színházi idény

Baranya - szerző: SK

Újonnan kialakított játszóhely avatásával, valamint a Vitéz László és a többiek népszerű bábelőadással folytatódik a térségben tavaly indított befogadószínházi program Szaporcán, a Tájházban.

 

A térségben létrehozott Andrásfalvy Bertalanról elnevezett országos kulturális, közművelődési, turisztikai mintaprogram keretében a Bőköz Fesztivál településein – Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és Drávacsehiben – tavaly ősz óta terveztek színházi előadásokat tartani.

 

Szaporcán május 29-én – szombaton – délután három órakor egy Pajtaszínház-avatóval kezdődik az idei színházi sorozat. Az első, egyben évadnyitó előadás Pályi János Bábszínházának Vitéz László és a többiek című produkciója lesz.

 

Drávacsehiben június 13-án este hét órakor a Silentio transeo A XX. század elhallgatott irodalma című pódium előadást tekintheti meg a közönség Molnár Anikó és Papp Attila színművészek tolmácsolásában. A Soproni Petőfi Színház, az Esztergomi Várszínház, a Szolnoki Szigligeti Színház és Forrás Színház koprodukciójában többek között olyan szerzők műveiből hallhatnak részleteket, mint Hamvas Béla, Márai Sándor, Herczeg Ferenc, Fekete István, Sinka István, Szabó Dezső, Wass Albert, Utassy József.

 

Kémesen, a művelődési házban június 20-án este hét órakor a Sík Sándor művéből készült tragédiát, az István királyt tekinthetik meg a nézők, amely a soproni, zentai, a komáromi teátrumok, valamint a Forrás Színház közös előadása. A főszereplő Boráros Imre Kossuth-díjas színművész. A darab egy kimagasló, monumentális uralkodó utolsó napjairól szól, amikor szembenéz életművével és a korona, az ország sorsával.

 

Tésenfán június 26-án délután három órakor látható Szarka Gyulának, a Ghymes együttes Kossuth-díjas alapítójának nagy sikerű mesekoncertje, a Tücsöklakodalom. Az előadásban olyan közismert, generációkat átölelő dalok szólalnak meg, mint a Hol jártál, báránykám, a Sárga csikó, csengő rajta, a Virágéknál ég a világ, a Kutyavér, az Egyszer egy királyfi, a Kétkrajcáros dal, A pad alatt. Játsszák: a Tücsökzenekar, valamint Molnár Anikó és Papp Attila soproni színművészek.