Százezreknek küld levelet a NAV

Gazdaság - szerző: HH

Május végétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csaknem 450 ezer gazdálkodónak küld értesítést az adószámla-egyenlegéről, június végétől pedig a magánszemélyek és az egyéni vállalkozók is megkapják ezt a levelet.

 

A küldemény elején mindenki megtalálja, hogy kell-e fizetnie, illetve igényelhet-e vissza. A tartozást a gazdálkodók elsősorban átutalással, vagy a túlfizetés átvezetésével rendezhetik, de egyes esetekben bankkártyával is megfizethetik.

 

Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemnél ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Többségüknek a cégkapura, a cégkapura nem kötelezetteknek pedig postán érkezik az értesítés.

 

Az aktuális adószámlát bárki lekérheti az elektronikus ügyintézési felületen ügyfélkapus belépéssel. Itt bejelentkezés után a Szolgáltatások menüpontból az Adószámla és pótlékadatok, majd az Adószámla menüpontot kell választani. A megnyíló oldal alsó menüsávjában az Új lekérdezés kiválasztása után a Lekérdezés indítására kell kattintani, majd várni pár percet, amíg a listában letölthetővé válik a dokumentum.