Szigorúbb lesz a készpénzellenőrzés a külső uniós határokon

Belföldi hírek - szerző: HH

Júniusban jelentősen változnak a készpénz behozatalának szabályai az Európai Unió külső határain – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

 

A készpénznyilatkozatot továbbra is be kell nyújtani a vámhatóságokhoz az Unió területére belépéskor és a kilépéskor is annak, aki 10 ezer euró, vagy más valutában ezzel egyenértékű, illetve ezt meghaladó összegű készpénzt tart magánál. Az összeg több tételből is állhat, és a számításnál nem csak a bankjegyeket és pénzérméket kell figyelembe venni.

 

A 10 ezer eurós értékbe beleszámítanak a bankjegyek és a pénzérmék – beleértve az olyanokat is, amelyek csereeszközként már nincsenek általános forgalomban, de egy pénzügyi intézménynél vagy központi banknál még be lehet váltani őket -, a csekkek és az utazási csekkek, a megnevezett kedvezményezett nélküli váltók, fizetési megbízások, valamint a legalább 90 százalékos aranytartalmú aranyérmék és a legalább 99,5 százalékos aranytartalmú aranyrudak, aranyrögök, aranyszemcsék is.

 

A vámhatóságok akkor is kérhetnek készpénznyilatkozatot a 10 ezer euró, vagy ezt meghaladó összegű készpénzről, ha azt postán, a rakomány részeként vagy futárral továbbítják.