Százezer virág került ki a fóliák alól, ezernyit már el is loptak

Helyi - szerző: HH

Közel hatvanezer virág díszíti idén is a fürdőt és Harkány utcáit – jelezte Marosi-Melles András. A kiültetett szépségek arzenálja száz fajtából áll többnyire olyan összetételben, amit a harkányiak megszoktak, megszerettek az elmúlt években.

 

A helyben nevelt növények száma az utcára vitt példányokénál jóval magasabb, meghaladja a százezret is, hiszen az elmúlt hetekben zajló kiültetések sok növényt megviselnek, pótolni kell őket – tette hozzá a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. igazgatója. Mint emlékeztetett, a pótlások mellett a megmaradt palántákból több alkalommal is szerveztek vásárt, a tavaszi- nyár elei munkák végeztével pedig dolgozóiknak és a helyi intézményeknek ajánlják fel kedvezményes áron a maradék növényeket. Hozzátette, terveik szerint – ha marad – az utolsó darabokat egy június közepi végkiárusításon bocsátanák piacra.

 

Mint elárulta, a város teljes virágpalettájának összetétele évente 10-15 százalékban változik, melyet a kertészmérnök Kiss-Kálmán Éva koordinál. Állandó fajták viszont az oszlopokra kerülő virágok, melyekből idén mintegy 1800 darab került kihelyezésre.

 

Nem csak a kiültetés okozta sokk ritkítja meg Harkány díszeit – emelte ki Marosi-Melles András. Idén korábban nem látott mértékben, ezres nagyságrendben tűntek el virágok az utcák ágyásaiból és virágtartóiból, amit minden esetben pótolni kell földdel, műtrágyával, növényvédő szerekkel. Az igazgató kéréssel fordulva a harkányiakhoz megjegyezte, ha valaki azt látja, hogy az egyébként pár forintos virágot polgártársuk épp kitermelni igyekszik, szóljon rá, és irányítsa inkább a Városgazdálkodás telephelyére.